Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Οικονομία | Ρυθμίσεις ΙΚΑ: Η διαδικασία και οι δόσεις

Ρυθμίσεις ΙΚΑ: Η διαδικασία και οι δόσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρυθμίσεις ΙΚΑ: Η διαδικασία και οι δόσεις

Τίθεται σύντομα σε εφαρμογή το νέο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών, το ίδιο για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο να αντληθεί ένα σημαντικό μέρος από βεβαιωμένες και ανείσπρακτες οφειλές ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, βελτιώνεται το πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών (Ν. 2676/1999) που θα είναι ενιαίο για όλα τα ταμεία και διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των χρεών τους. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις οφειλών και τη διατήρησή τους θα είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών πριν και μετά τη ρύθμιση.

Πρόκειται για ένα σύστημα που θα έρθει να αντικαταστήσει το ισχύον ανά ταμείο, αλλά και θα αποκλείει την εφαρμογή έκτακτων και πιο προνομιακών ρυθμίσεων που στο παρελθόν έχουν μετατραπεί σε τροχοπέδη για τα οικονομικά των ταμείων. Με το σύστημα αυτό θα διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των χρεών τους. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών και τη διατήρησή τους θα είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών πριν και μετά τη ρύθμιση.

Σε 48 μηνιαίες δόσεις
Αναλυτικότερα, θα παρέχεται η δυνατότητα της εξόφλησης σε μηνιαίες δόσεις, όλων των ειδών των καθυστερούμενων ασφαλιστικών μετά των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει κατ΄ ανώτατο όριο τις 48 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση της καταβολής υπό του οφειλέτου των τρεχουσών εισφορών και προκαταβολής επί της κεφαλαιοποιούμενης συνολικής οφειλής ίση με:
-Α. για ποσό οφειλής μέχρι 10.000 ευρώ ποσοστό 15%,
-Β. για ποσό οφειλής από 10.001 ευρώ και άνω ποσοστό 10%.

Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού των 200 ευρώ.
Το ποσό της μικρότερης δόσης μπορεί να αναπροσαρμόζεται μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του κάθε ταμείου.
Εάν ο οφειλέτης απολέσει για οποιονδήποτε λόγο το δικαίωμα τμηματικής εξόφλησης εισφορών σε δόσεις, θα μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση οποτεδήποτε.

Το αρμόδιο όργανο του ταμείου θα έχει τη δικαιοδοσία να ρυθμίσει εκ νέου τις οφειλές σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις. Μάλιστα, θα δίνεται η δυνατότητα, στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης των χρεών, με απόφαση του δ.σ., η έκπτωση να φτάνει ακόμη και το 50% επί των πρόσθετων τελών των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Το ύψος των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών υπολογίζεται με βάση το ισχύον ασφάλιστρο, κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης του οφειλέτη μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.

Πότε χάνεται το δικαίωμα των δόσεων
Η μη εμπρόθεσμη καταβολή:
α. της προκαταβολής στην προβλεπόμενη προθεσμία,
β. των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών,

γ. έξι μηνιαίων ή τριών διμηνιαίων δόσεων συνολικά,
δ. καθώς και η καταβολή οποιασδήποτε οφειλόμενης δόσης μετά την ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης, συνεπάγεται την έκπτωση από το δικαίωμα της τμηματικής εξόφλησης των οφειλόμενων εισφορών και καθιστά άμεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού, υπολογιζόμενου βάσει του ισχύοντος ασφαλίστρου κατά την ημέρα εξόφλησης, μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το συνολικό ποσό αυτής, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την κεφαλαιοποίηση, προσαυξάνεται με τα προβλεπόμενα κάθε φορά τέλη καθυστέρησης.

Στους οφειλέτες, που υπάγονται στη ρύθμιση και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής, θα χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 2084/92 και βιβλιάριο υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Παροχών Ασθενείας, πλην των περιπτώσεων ύπαρξης οφειλόμενων δόσεων.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές