Αρχική | Τουρισμός | Ξενοδοχεία: Πάνω από 400 προσπαθούν να πωληθούν

Ξενοδοχεία: Πάνω από 400 προσπαθούν να πωληθούν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξενοδοχεία: Πάνω από 400 προσπαθούν να πωληθούν

Πάνω από 400 ξενοδοχεία έχουν βγει στη γύρα για να πωληθούν, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Για 850.000 ανέργους μέσα στο 2010 μιλά η ΓΣΕΕ, «σφυρίζουν» στην αγορά οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές (οι συναλλαγές γίνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές των 10 και 12 μηνών), ενώ στόμωσαν για τα καλά οι περίφημες τουριστικές επενδύσεις που υποτίθεται ότι θα έδιναν πνοή στην ελληνική οικονομία.

«Περάσαμε μια απολύτως καταστροφική χρονιά το 2009 και προβλέπεται εξίσου δύσκολη η νέα σεζόν που ξεκινά. Η μέση μείωση εσόδων έφθασε στο 18% για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ στις μεγάλες μονάδες της Αθήνας η κάμψη ξεπέρασε και το 25%», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής (ΕΞΑ-Α), Γιάννης Ρέτσος.

Απώλειες εσόδων άνω του 1 δισ.

Οι απώλειες εσόδων άνω του 1 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά για τη συντριπτική πλειονότητα των περίπου 9.500 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα, επέφεραν τεράστιες δυσκολίες στην αποπληρωμή δανείων που «πνίγουν» εδώ και χρόνια τους ξενοδόχους. Και φως δεν φαίνεται από πουθενά. Αντίθετα, «ακόμη και τα συνέδρια ή κάποιες σημαντικές εκδηλώσεις που έδιναν πνοή στην τουριστική Αθήνα, έχουν περιοριστεί σοβαρά αυτή την εποχή», τονίζει ο κ. Ρέτσος, επικεντρώνοντας τα αιτήματα των επαγγελματιών του τουρισμού σε τρεις άμεσες δράσεις από πλευράς κυβέρνησης. Ειδικότερα:

* Στην άρση του καμποτάζ, το οποίο έχει αποστερήσει το λιμάνι του Πειραιά, την πρωτεύουσα αλλά και ολόκληρη την Αττική από τη θαλάσσια κρουαζιέρα, που θεωρείται διεθνώς μια από τις πλέον προσοδοφόρες δράσεις του τουρισμού και από την οποία επωφελούνται μεγάλη σειρά επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Οι συνθήκες όμως για μετατροπή του Πειραιά σε μεσογειακό κέντρο κρουαζιέρας δείχνει να έχει ωριμάσει στη νέα κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, κινείται δραστήρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Γεφύρι της Αρτας το Συνεδριακό

* Τη λειτουργία, επιτέλους, ενός μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου για την πρωτεύουσα, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις για 6.000 ή 8.000 συνέδρους. Εξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ουδείς γνωρίζει αν το γήπεδο του Τάε-Κβον-Ντο στο Φάληρο θα αποτελέσει το συνεδριακό της Αθήνας, με αποτέλεσμα πόροι εκατοντάδων εκατομμυριών ευρώ να χάνονται και μια σειρά επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν να φυτοζωούν.

* Ακόμη, ο κόσμος του τουρισμού δίδει μεγάλη σημασία στις συνθήκες ασφάλειας μέσα στην καρδιά της Αθήνας, όπου η γκετοποίηση μεγάλων περιοχών αλλά και οι συχνές ταραχές δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του λεγόμενου city break, δηλαδή των τριήμερων ταξιδιών αναψυχής και πολιτισμού.

Πηγή: E-Net






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο