Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Οικονομία | Ξαναγράφονται οι μισθοί, φόροι και ασφαλιστικό

Ξαναγράφονται οι μισθοί, φόροι και ασφαλιστικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξαναγράφονται οι μισθοί, φόροι και ασφαλιστικό

Η  κυβέρνηση τις επόμενες 10 ημέρες, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για μισθούς, φόρους και ασφαλιστικό, έπειτα και από τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στον πρωθυπουργό, κατά τη Σύνοδο του Νταβός.

Ουσιαστικά, στην τελική ευθεία το σχέδιο της εισήγησης της Κομισιόν προς το Ecofin εν όψει της γνωμοδότησης για το Πρόγραμμα Σταθερότητας την Τετάρτη.
Η Ολομέλεια των επιτρόπων αναμένεται να γνωμοδοτήσει θετικά για το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (2010-2012), καθώς το ΠΣΑ έχει ουσιαστικά «γραφτεί» από κοινού με την Κομισιόν.

Το πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί ο αρμόδιος επίτροπος Χ.Αλμούνια είναι ότι από τη μία πλευρά δεν πρέπει να απορριφθεί το ΠΣΑ, καθώς η ελληνική κρίση θα επεκτεινόταν ως ντόμινο σε άλλους «ασθενείς κρίκους» της ευρωπαϊκής οικονομίας (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία) και από την άλλη να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΕ δεν «ανέχεται» τόσο μεγάλες αποκλίσεις από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι μπορεί να «επιβάλλεται» στις «απείθαρχες» δημοσιονομικά χώρες.

Στην Αθήνα, έπειτα και από τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στον πρωθυπουργό, κατά τη Σύνοδο του Νταβός, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων (φορολογικό, Ασφαλιστικό, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.) που αποτυπώνονται στο ΠΣΑ και παράλληλα ετοιμάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο με επώδυνα μέτρα (όπως η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, επιπλέον περικοπές σε μισθούς και επιδόματα του Δημοσίου και η προείσπραξη φόρου από τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Η θετική αξιολόγηση της Κομισιόν θα επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στην επόμενη συνάντησή τους, στις 16 Φεβρουαρίου. Το Ecofin έχει την «πολιτική αρμοδιότητα» να εγκρίνει ή να απορρίψει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά ουσιαστικά οι προθέσεις θα έχουν ξεκαθαρίσει από τις 3 Φεβρουαρίου.

Το Ecofin θα εγκρίνει τις «συστάσεις» της Κομισιόν για την -τυπική πλέον- ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς αυστηρής επιτήρησης (άρθρο 126 -πρώην 104-, παράγραφος 9 της αναθεωρημένης Συνθήκης) και το άρθρο 121, παράγραφος 4, το οποίο προβλέπει πως το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μπορεί να απευθύνει συστάσεις σε κράτος-μέλος το οποίο με την οικονομική πολιτική του θέτει σε κίνδυνο την ΟΝΕ.

Επίσης, το Ecofin θα εγκρίνει έκθεση της Κομισιόν για τις αλλαγές στην ελληνική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι οποίες περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο τοποθέτησης τοποτηρητή, ώστε να είναι δυνατός ο απευθείας έλεγχος από την Eurostat.

Νωρίτερα από το Ecofin, στις 11 Φεβρουαρίου, θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο τις οικονομικές εξελίξεις. Στο περιθώριο της Συνόδου, το κύριο θέμα δεν θα είναι άλλο από την ελληνική οικονομία και τις «συστάσεις» για το ΠΣΑ.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές