Αρχική | Πολιτική | Πρόεδρος με 266 ψήφους, ξανά ο Κάρολος Παπούλιας

Πρόεδρος με 266 ψήφους, ξανά ο Κάρολος Παπούλιας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρόεδρος με 266 ψήφους, ξανά ο Κάρολος Παπούλιας

Mε 266 ψήφους υπέρ, 32 παρών και 2 απόντες, ο Κάρολος Παπούλιας επανεκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ορκομωσία του 7ου Προέδρου και τρίτου που εκλέγεται για δεύτερη θητεία (μετά τους κ.κ. Καραμανλή και Στεφανόπουλο), θα γίνει στα μέσα Μαρτίου.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30, ο κ. Παπούλιας πήρε τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ παρών ψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ανακοινώνει (και τυπικά) στον κ. Παπούλια την επανεκλογή του.

Λίγα λόγια για τον Πρόεδρο

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1929 στα Ιωάννινα και σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μιλάνου και Κολωνίας.

Από τον Δεκέμβριο του 1974 εκλέγεται μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 1977 μέχρι το 2004 εκλέγονταν αδιαλείπτως βουλευτής Ιωαννίνων.

Από το 1981 έως το 1985 υπήρξε υφυπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, από το 1985 μέχρι το 1989 και από το 1993 έως το 1996 διετέλεσε υπουργός και από το 1998 μέχρι το 2004 ήταν πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.

Ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Παπούλιας πρωταγωνίστησε από την δεκαετία του ‘80 στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, με αποκορύφωμα την υπογραφή μνημονίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον Γιλμάζ το 1988, ενώ την τριετία 1993 - 1996 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Κύπρου. Επίσης, το 1994, ως προεδρεύων της Ε.Ε., κατέβαλε προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας εκλέχθηκε για πρώτη φορά στις 8 Φεβρουαρίου του 2005, έπειτα από πρόταση του Κώστα Καραμανλή και με ψήφους - ρεκόρ (279).

Εκτός από τον πολιτικό στίβο, ο Κάρολος Παπούλιας έχει διακριθεί και στο άλμα επί κοντώ, όπου υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας, καθώς και στο βόλεϊ.

Γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες (γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά), είναι παντρεμένος με τη Μαίη Πάνου και έχει τρεις κόρες.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο