Τα αυτοκίνητα «πληρώνουν» και πάλι τη κρίση

Απο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη διευκρινίσει, πότε θα κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή- και όσο καθυστερεί τόσο θα ευνοείται η δράση των κερδοσκόπων. Οι τελευταίοι θα έχουν όλο το χρόνο, να αγοράσουν με τον σημερινό ειδικό φόρο μεγάλες ποσότητες βενζίνης και ντίζελ και να τις πωλήσουν αργότερα με την υψηλότερη τιμή που θα προκύψει από την αύξηση του ειδικού φόρου.
Χαρακτηριστικό των αυξήσεων που επίκεινται είναι ότι ένας οδηγός με αυτοκίνητο 1.400 κυβικών, που είναι το πλέον συνηθισμένο, διανύοντας τα 500 χιλιόμετρα Αθηνών- Θεσσαλονίκης (όταν οι δρόμοι δεν είναι κλειστοί από τα μπλόκα μερίδας αγροτών) πρέπει να πληρώσει σήμερα για αμόλυβδη περίπου 33 ευρώ, ενώ με τις νέες αυξήσεις θα ξοδεύει περί τα 40 ευρώ, ανάλογα και με τον τρόπο οδήγησης.
Στην αμόλυβδη βενζίνη, με τον μέσο όρο πώλησης πανελλαδικά σήμερα στα 1,109 ευρώ το λίτρο και ειδικό φόρο καυσίμων στα 0,460 ευρώ το λίτρο (46 λεπτά του ευρώ), διαμορφώνονται δύο εκδοχές για τις αυξήσεις: αν γίνει αύξηση 15% του ΕΦΚ, τότε η νέα τιμή της αμόλυβδης υπολογίζεται σε 1,22 το λίτρο, αφού στη διαδικασία οι τελικοί εμπλεκόμενοι θα βάλουν το «κατιτίς» τους.
Με τους ίδιους υπολογισμούς, αν η αύξηση του ΕΦΚ είναι 20%, τότε η νέα τιμή της αμόλυβδης θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο πανελλαδικά πάνω από 1,31 ευρώ το λίτρο. Ακόμη όμως και προτού η αύξηση του ειδικού φόρου επιβαρύνει τις λιανικές τιμές των προϊόντων, διαμορφώνεται κλίμα δυσπιστίας στην αγορά και αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και των καταναλωτών.
Την αντίθεσή της πάντως στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι «επικαλούμενη την κρίση, η κυβέρνηση διάλεξε για μία ακόμη φορά τον πλέον εύκολο δρόμο για να εισπράξει φόρους και να επιρρίψει τα βάρη της κρίσης στους βενζινοπώλες και τους καταναλωτές». Η ΟΒΕ καλεί την κυβέρνηση να χτυπήσει άμεσα το λαθρεμπόριο καυσίμων, από το οποίο όπως αναφέρει μπορεί να εισπράξει πολλαπλάσιους φόρους, επιβάλλοντας ταυτόχρονα φορολογική δικαιοσύνη και εξυγιαίνοντας την αγορά.
- Τα δύο εμπόδια στη περικοπή των επιδομάτων του Δημοσίου
- Δημοσκόπηση: Επτά στους δέκα Έλληνες στηρίζουν τα μέτρα
- Πόσα χρειάζεται για να σωθεί η Ελλάδα;
- “Τειρεσίας”: Πως θα βγείτε από τη μαύρη λίστα
- Λύστε τις διαφορές σας με τις τράπεζες χωρίς δικαστήριο
- Ολυμπιακή: Χάνονται συντάξεις και προνόμια
- Γιατί πέφτει το ελληνικό Χρηματιστήριο
