Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Οικονομία | Τα αυτοκίνητα «πληρώνουν» και πάλι τη κρίση

Τα αυτοκίνητα «πληρώνουν» και πάλι τη κρίση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα αυτοκίνητα «πληρώνουν» και πάλι τη κρίση

Απο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη διευκρινίσει, πότε θα κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή- και όσο καθυστερεί τόσο θα ευνοείται η δράση των κερδοσκόπων. Οι τελευταίοι θα έχουν όλο το χρόνο, να αγοράσουν με τον σημερινό ειδικό φόρο μεγάλες ποσότητες βενζίνης και ντίζελ και να τις πωλήσουν αργότερα με την υψηλότερη τιμή που θα προκύψει από την αύξηση του ειδικού φόρου.

Χαρακτηριστικό των αυξήσεων που επίκεινται είναι ότι ένας οδηγός με αυτοκίνητο 1.400 κυβικών, που είναι το πλέον συνηθισμένο, διανύοντας τα 500 χιλιόμετρα Αθηνών- Θεσσαλονίκης (όταν οι δρόμοι δεν είναι κλειστοί από τα μπλόκα μερίδας αγροτών) πρέπει να πληρώσει σήμερα για αμόλυβδη περίπου 33 ευρώ, ενώ με τις νέες αυξήσεις θα ξοδεύει περί τα 40 ευρώ, ανάλογα και με τον τρόπο οδήγησης.

Στην αμόλυβδη βενζίνη, με τον μέσο όρο πώλησης πανελλαδικά σήμερα στα 1,109 ευρώ το λίτρο και ειδικό φόρο καυσίμων στα 0,460 ευρώ το λίτρο (46 λεπτά του ευρώ), διαμορφώνονται δύο εκδοχές για τις αυξήσεις: αν γίνει αύξηση 15% του ΕΦΚ, τότε η νέα τιμή της αμόλυβδης υπολογίζεται σε 1,22 το λίτρο, αφού στη διαδικασία οι τελικοί εμπλεκόμενοι θα βάλουν το «κατιτίς» τους.

Με τους ίδιους υπολογισμούς, αν η αύξηση του ΕΦΚ είναι 20%, τότε η νέα τιμή της αμόλυβδης θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο πανελλαδικά πάνω από 1,31 ευρώ το λίτρο. Ακόμη όμως και προτού η αύξηση του ειδικού φόρου επιβαρύνει τις λιανικές τιμές των προϊόντων, διαμορφώνεται κλίμα δυσπιστίας στην αγορά και αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και των καταναλωτών.

Την αντίθεσή της πάντως στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι «επικαλούμενη την κρίση, η κυβέρνηση διάλεξε για μία ακόμη φορά τον πλέον εύκολο δρόμο για να εισπράξει φόρους και να επιρρίψει τα βάρη της κρίσης στους βενζινοπώλες και τους καταναλωτές». Η ΟΒΕ καλεί την κυβέρνηση να χτυπήσει άμεσα το λαθρεμπόριο καυσίμων, από το οποίο όπως αναφέρει μπορεί να εισπράξει πολλαπλάσιους φόρους, επιβάλλοντας ταυτόχρονα φορολογική δικαιοσύνη και εξυγιαίνοντας την αγορά.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές