Αρχική | Οικονομία | Γιατί πέφτει το ελληνικό Χρηματιστήριο

Γιατί πέφτει το ελληνικό Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί πέφτει το  ελληνικό Χρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας γνώρισε σήμερα μεγάλη πτώση αφού έκλεισε στις 1878,91 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 3,73%. Παρόμοια εικόνα αλλά με λιγότερες απώλειες έχουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτη στον Παρίσι να έχει την μεγαλύτερη πτώση της τάξεως του 2,38%.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται τεράστιες ρευστοποιήσεις με αφορμή την ανησυχία που επικρατεί για τη δημοσιονομική κατάσταση χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Άλλωστε εκτός από την Ελλάδα θύμα των κερδοσκόπων έχει πέσει και εξακολουθεί η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου συρρικνώνονταν στις 352 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού την Παρασκευή και από το υψηλό ημέρας των 374 μονάδων βάσης.

Το κόστος ασφάλισης ελληνικού χρέους έναντι στάσης πληρωμών υποχωρούσε επίσης από το ιστορικό υψηλό που είχε σημειώσει νωρίτερα στην ημέρα.

Νωρίτερα, το spread των Πορτογαλικών 10ετών ομολόγων ενισχυόταν πάνω από τις 400 μονάδες βάσης, ενώ στην Ισπανία, το spread διαμορφώνόταν στο ιστορικό υψηλό των 410 μονάδων βάσης.

Τα πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα έγιναν στόχος ρευστοποιήσεων, καθώς μετά την έγκριση του ΠΣΑ της Ελλάδας από την Κομισιόν, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετατοπίστηκε στις επόμενες δυο πιο αδύναμες χώρες στην περιοχή της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, Vitor Constancio, δήλωσε σήμερα ότι είναι αρκετά απαισιόδοξος για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της Πορτογαλίας

Τα futures του Bund διαμορφώνονταν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Απρίλιο ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου σε ιστορικό χαμηλό.

Υποχωρεί από το ιστορικό υψηλό το CDS του 5ετούς

Το κόστος ασφάλισης ελληνικού χρέους έναντι στάσης πληρωμών υποχωρούσε την Παρασκευή από το ιστορικό υψηλό των 444,9 μονάδων βάσης που είχε σημειώσει νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Το CDS του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνονταν στα 422.500 ευρώ για κάθε 10 εκατ. χρέους ελαφρά χαμηλότερα από τις 427.200 ευρώ την Τετάρτη.

Υποχώρηση σημείωνε και το CDS του 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας στις 222,8 μονάδων βάσης από το ιστορικό υψηλό των 238,2 μονάδων.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο