Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Σύνταξη: Πότε και πώς θα δίνεται

Σύνταξη: Πότε και πώς θα δίνεται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, κυρίαρχος στόχος των κυβερνητικών προτάσεων είναι να αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τουλάχιστον 2 έτη έως το 2015.

Δηλαδή στα 63 από 61 έτη, όπως ανέφερε αρχικά στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για το Ασφαλιστικό ο κ. Λοβέδρος.

Οι αλλαγές:

Αναλογική σύνταξη
Εκτός από τη βασική σύνταξη, ο συνταξιούχος θα εισπράττει και η ανταποδοτική ή αναλογική σύνταξη, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις καταβληθείσες εισφορές. Εξετάζεται και η προσαύξηση της σύνταξης στις περιπτώσεις που υπάρχει παράλληλη ασφάλιση με την οποία δεν θεμελιώνεται αυτοτελές δικαίωμα σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.

Μειωμένες συντάξεις

Προτείνεται σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με εξαίρεση τα υπουργεία προστασίας του πολίτη και άμυνας, η θέσπιση ενιαίου ποσοστού μείωσης των συντάξεων στην περίπτωση που προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης, Το ποσοστό της μείωσης, προτείνεται να ανέλθει στο 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη. Δηλαδή, για δύο χρόνια πρόωρης συνταξιοδότησης, ο ασφαλισμένος θα παίρνει 12% λιγότερη σύνταξη (6% ανά έτος).

Εθελουσία έξοδος

Απαγορεύεται με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία και πρόωρη συνταξιοδότηση.

Εργασία συνταξιούχων

Για τους συνταξιούχους που θα εξακολουθήσουν να εργάζονται, προτείνεται:

1. Η αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.

2. Η υποχρεωτική ασφάλιση για τη νέα του εργασία ( ή για την παράλληλη εργασία εφόσον είναι παλιός ασφαλισμένος) και μάλιστα με προσαυξημένες εισφορές,

3. Το ψαλίδισμα της σύνταξης από ένα ποσό και πάνω για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία του συνταξιούχου

4. Η προσαύξηση της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση.

Αναπηρικές συντάξεις

Δημιουργείται ενιαίος μηχανισμός για την εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας. Θα προωθηθούν πολιτικές αποκατάστασης και επανένταξης των προσωρινά αναπήρων στην αγορά εργασίας. Τα άτομα με βαριές και οριστικές αναπηρίες, δεν θα επανεξετάζονται από τις υγειονομικές επιτροπές.

Βαρέα ανθυγιεινά

Θεσπίζεται ενιαίο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι λίστες των επαγγελμάτων θα επικαιροποιηθούν.

Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων

Συγκροτούνται τρεις ομάδες για την κύρια σύνταξη: Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα ενταχθούν στις αντίστοιχες ομάδες. Θα προβλέπεται επίσης χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε βάθος δεκαετίας. Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τον διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κλάδο υγείας.

Όρια συνταξιοδότησης γυναικών στο δημόσιο

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το 2013.

Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής αποχώρησε η ΓΣΕΕ. Eξάλλου, αύριο η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ συλλαλητήριο στις 10:00 οργανώνει στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ. Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ έχει καλέσει σε απεργία στις 24 Φεβρουαρίου.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο