Αρχική | Οικονομία | Φορολογία: Τα νέα τεκμήρια εισοδήματος και οι αλλαγές

Φορολογία: Τα νέα τεκμήρια εισοδήματος και οι αλλαγές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φορολογία: Τα νέα τεκμήρια εισοδήματος και οι αλλαγές

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τα τεκμήρια όπως πρώτη κατοικία έως 200 τετραγωνικά και εξοχική κατοικία έως 120 τετραγωνικά, σκάφη έως 8 μέτρα κ.λπ., με βασικό στόχο των νέων τεκμηρίων να ισχυροποιηθεί ο θεσμός και να συλληφθούν κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, αν και δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, διάγουν πολυτελή βίο. Στα τεκμήρια, όπως έχει ανακοινώσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα υπάγονται οι πάντες εκτός από τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών τεκμήρια θα αποτελούν:

Η κατοχή αυτοκινήτων. Το ποσό του τεκμηρίου θα εξαρτάται από τον κυβισμό του Ι.Χ. Σήμερα, τεκμήριο ουσιαστικά δεν υπάρχει, καθώς εξαιρούνται όλα τα αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία έως 50.000 ευρώ. Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι τα τεκμήρια θα είναι «ήπια».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, για αυτοκίνητο 1.200 κυβικών, θα υπολογίζεται τεκμήριο 1.500 ευρώ, ενώ για τα 1.600 κυβικά θα ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ. Για δίλιτρο κινητήρα, θα προβλέπεται τεκμήριο τουλάχιστον 2.500 ευρώ.

Για τα ακόμη μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα υπάρχουν δύο «γραμμές»: Οι υποστηρικτές της πρώτης αναφέρουν ότι πρέπει να κινηθούν και αυτά σε χαμηλά επίπεδα (π.χ. 3.500 ευρώ για ένα Ι.Χ. 3.000 κυβικών). Υπάρχει και η αντίθετη άποψη: Τα πολύ μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα να επιβαρυνθούν σημαντικά ώστε να συλληφθούν οι φοροφυγάδες.

Για τα ακίνητα, το τεκμήριο αναμένεται να υπολογίζεται με ένα ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο για κάθε μήνα ιδιοκατοίκησης. Αναμένεται ότι θα υπάρχει διαφοροποίηση του ποσού, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Ετσι:

1) Για διαμερίσματα έως 100 τετραγωνικά, προτείνεται να υπάρχει ποσό 3 ευρώ ανά τετραγωνικό. Δηλαδή ετήσιο τεκμήριο περίπου 2.880 ευρώ για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων.

2) Για σπίτια από 100-150 τ.μ., προτείνεται το ποσό να διαμορφώνεται στα 3-5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ένα σπίτι των 150 τετραγωνικών θα έχει τεκμήριο περίπου 9.000 ευρώ ετησίως.

3) Για σπίτια πάνω από 150 τετραγωνικά, το τεκμήριο ανά τετραγωνικό θα ανεβαίνει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο (π.χ. 6-7 ευρώ ανά τετραγωνικό), έτσι ώστε να «τιμωρούνται» οι ιδιοκτήτες πολύ μεγάλων ακινήτων.

Το τεκμήριο για τα εξοχικά θα υπολογίζεται και πάλι για τρεις μήνες το χρόνο, ενώ προτείνεται να μην υπάρχει εξαίρεση ούτε για πρώτη κατοικία.

Για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, το ποσό του τεκμηρίου θα εξαρτάται από τη βαθμίδα εκπαίδευσης του παιδιού. Δηλαδή θα προβλέπεται άλλο ποσό για το νηπιαγωγείο, άλλο για το δημοτικό και άλλο για το γυμνάσιο και λύκειο.

Ως «μπούσουλας» θα χρησιμοποιηθεί ο τιμοκατάλογος των ιδιωτικών σχολείων που αναρτάται στο Internet από το υπουργείο Οικονομίας. Πιθανότατα θα μπει συγκεκριμένο ποσό για κάθε βαθμίδα, που θα αποτελεί τον μέσο όρο των διδάκτρων (π.χ. 4.000-5.000 ευρώ για το δημοτικό κ.λπ.).

Αναπροσαρμογές αντίστοιχες με αυτές των αυτοκινήτων θα ισχύσουν και για τα σκάφη αναψυχής αλλά και για τις πισίνες. Τα τεκμήρια που θα επιβληθούν θα είναι ποσά προσαρμοσμένα στο πραγματικό κόστος που έχει η συντήρηση ενός σκάφους ή μιας πισίνας.

Όλα τα διαφορετικά τεκμήρια θα αθροίζονται και θα προκύπτει ένα «θεωρητικό εισόδημα» για κάθε φορολογούμενο. Όποιος δεν κατορθώνει να εμφανίζει πραγματικό εισόδημα το οποίο να υπερκαλύπτει αυτό το θεωρητικό, θα φορολογείται με βάση τα τεκμήρια. Επίσης, θα βγαίνει εις βάρος του φύλλο ελέγχου.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο