Αρχική | Κόσμος | Τους κάνουν ¨τεστ καπνίσματος¨ πριν τους προσλάβουν

Τους κάνουν ¨τεστ καπνίσματος¨ πριν τους προσλάβουν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τους κάνουν ¨τεστ καπνίσματος¨ πριν τους προσλάβουν



Την πεπατημένη ακολούθησαν στο νοσοκομείο Μemorial στο Τέννεση της Αμερικής για να μειώσουν τα αυξημένα ποσοστά καπνιστών και να δώσουν ένα οριστικό τέλος στα διαλλείμματα καπνίσματος των εργαζομένων  που εκτιμούν ότι προκαλούν  αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα τόσο στη δική τους όσο και στις άλλες επιχειρήσεις όπου εργάζονται, ρίχνοντας  τους δείκτες παραγωγικότητας.
 
Πρόκειται για τα λεγόμενα “καπνο – τεστ” που ελέγχουν τα ποσοστά πίσσας και νικοτίνης στον οργανισμό και δείχνουν εάν κάποιος είναι καπνιστής και πόσο έντονη είναι η συνήθεια. Πλέον το τεστ προστίθεται στην επαγγελματική συνέντευξη.
 
Σε μία περίοδο κρίσης μάλιστα και με τους δείκτες ανεργίας να παίρνουν την ανιούσα, είναι δύσκολο να αρνηθεί κάποιος να υποβληθεί στο τεστ.
 
Το νοσοκομείο Memorial ξεκίνησε την εφαρμογή του τεστ καπνίσματος σε υποψήφιους υπαλλήλους πριν από τέσσερις εβδομάδες. Στις περιπτώσεις που βγήκε θετικό, οι πιθανότητες πρόσληψης μειώθηκαν στο ελάχιστο.
 
Εκπρόσωποι του νοσοκομείου υπογραμμίζουν “ότι με αυτό τον τρόπο δείχνουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων τους. Θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες”.

Θύελλα αντιδράσεων
 
Ομως η νέα μέθοδος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ρατσιστική, καθώς η πώληση προιόντων καπνού είναι νόμιμη δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις.

Η  Κρίστυ Έντμοντσον, νοσηλεύτρια τονίζει: “δεν μπορούν να μας υπαγορεύουν τι θα κάνουμε στο διάλειμμά μας και στην προσωπική μας ζωή”.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η νέα αντικαπνιστική μέθοδος πρόσληψης έχει ήδη βρει απήχηση σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Από την εταιρεία Alaska Airlines, μέχρι την κλινική Cleveland στην περιοχή Σαρασότα οι προσλήψεις καπνιστών αποτελούν παρελθόν.

Ακόμα και διασημότητες, όπως ο χειρούργος κ. Μέμετ Οζ, παρουσιαστής του “Σώου  του Δρ. Οζ” θεωρούν περιττό να χειρουργούν καπνιστές, εκτός και αν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. “Οι περισσότεροι από αυτούς, αμέσως μόλις βγουν από το νοσοκομείο ξεκινούν το κάπνισμα, οπότε η επέμβαση πάει χαμένη”, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Στον αντίποδα, μερίδες εργαζομένων ισχυρίζονται ότι εκτός από τους καπνιστές, σε λίγα χρόνια δικαίωμα στην εργασία δεν θα έχουν ούτε οι παχύσαρκοι, ούτε όσοι επιθυμούν να έχουν πολλού ερωτικούς συντρόφους αλλά και γενικότερα ότι μπορεί να θεωρηθεί “μη κοινωνικά ορθό”.

Η Λιούις Μαλτμπάι, πρόεδρος μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με τα εργατικά δικαιώματα, υπογραμμίζει: “Σκοπός τους είναι να ελέγχουν τη ζωή μας οι εργοδότες. Υποψήφιος υπάλληλος είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία πρόσληψης, καθώς συνελήφθη Σάββατο βράδυ να καταναλώνει αλκοόλ, κάτι που ο εργοδότης θεώρησε απρεπές”.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο