Οι ελληνικές λαθροχειρίες δεν μένουν τελικά, κρυφές

Υπό τη σκιά των αποκαλύψεων των New York Times για την ανταλλαγή χρέους με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs κάνει περισσότερο τεταμένο το κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και των Βρυξελλών στη προσπάθεια να μειωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος
Αποτέλεσμα αυτού, είναι να τίθεται πλέον επί τάπητος για την κυβέρνηση το ζήτημα της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομίας να διερευνήσει το θέμα και να του υποβάλει σχετική έκθεση, κάτι που δυσαρέστησε έντονα τον Κώστα Σημίτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, είναι πολύ πιθανόν σήμερα, Τρίτη, ή αύριο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το αν θα συσταθεί τελικά η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή στη Βουλή για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε στον Real FM: «Αν ο κ. Παπανδρέου θέλει να πάμε να δούμε τι έχει συμβεί στην ελληνική οικονομία, αν αυτό θεωρεί ότι είναι το σωστό, τότε πρέπει να δούμε πως ξεκινάει αυτή η κακοδαιμονία της ελληνικής οικονομίας (...) Ουσιαστικά ξεκινάει από το 1981 και κορυφώνεται δυστυχώς στην προσπάθεια που έγινε για να μπούμε στην Eυρωζώνη.
»Εκεί λοιπόν θα πρέπει λοιπόν να δούμε όλες τις πρακτικές αυτές, τι στοίχισαν και τι στοιχίζουν στην ελληνική οικονομία, αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να πάμε σε Εξεταστική Επιτροπή. Γιατί δεν μπορεί ο κ. Παπανδρέου να μιλάει σήμερα για την κατάσταση της οικονομίας και να θεωρεί ότι όλα δημιουργήθηκαν το 2008 και το 2009.»
Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει ότι διαφωνεί με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, σημειώνοντας: «Αυτό που χρειάζεται η οικονομία είναι δουλειά και όχι Εξεταστική. Γνώμη μου είναι ότι αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες για να βγει η χώρα από την κρίση, και όχι να αναζητήσουμε ποιος είναι υπεύθυνος για το παρελθόν. Αυτό ο λαός το γνωρίζει και το αποτύπωσε με την ψήφο του τον Οκτώβρη».
Πάντως, αν και υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που έχουν ενστάσεις για τη σκοπιμότητα σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία στην παρούσα φάση, φαίνεται πως τις αντιστάσεις πολλών μέσα στην κυβέρνηση έκαμψαν οι αποκαλύψεις για τις λογιστικές αλχημείες και η αντίδραση των Βρυξελλών που ζητούν ενημέρωση έως το τέλος του μήνα.
Παρά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2000 από την κυβέρνηση Σημίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να διερευνήσει το θέμα και να του υποβάλει σχετική έκθεση. Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπανδρέου να εξηγεί στους συνεργάτες του ότι «θα ματώσουμε, αλλά θα μάθουμε την αλήθεια».
«Πρόκειται για πρακτικές που ήταν τότε νόμιμες» σχολίασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας πως τέτοιου είδους συμβάσεις ανταλλαγής χρέους δεν χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο τότε επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Χ. Σαρδελής δηλώνει στην εφημερίδα: «Εκμεταλλευτήκαμε τους λογιστικούς κανόνες που ίσχυαν και μετατρέψαμε χρέος σε μελλοντικούς τόκους. Ό,τι έγινε, έγινε φανερά, δεν κρύφτηκε από κανέναν και κυρίως χωρίς να παραβιάζονται κανόνες της Εurostat».
«Η Εurostat δεν ήταν ενήμερη για αυτές τις συναλλαγές», δήλωσε, πάντως, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, προσθέτοντας όμως πως «τέτοιες δοσοληψίες δεν είναι εξ ορισμού παράνομες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με τα επιτόκια της αγοράς.
- Commercial Value: Φήμες για ενδιαφέρον από Άγγλους επενδυτές
- Μας χρησιμοποιούν για παραδειγματισμό. Δεν κόβεται ο 14ος μισθός
- Ποιος στέλνει την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
- Πολιτικές εξελίξεις από τη συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά;
- Με ψήφους 154 υπέρ και 128 κατά, νόμος του κράτους ο φόρος στα καύσιμα