H λύση για την Ελλάδα που βλέπει ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής G. Soros
Ακόμα και εάν η Ελλάδα επιβιώσει, το μέλλον του ευρώ θα παραμείνει αμφίβολο, εκτιμά ο George Soros, με άρθρο του που δημοσιεύεται στους Financial Times. Εν τω μεταξύ οι αναλυτές και οι traders παραγώγων βλέπουν συνέχεια στην πτωτική πορεία του νομίσματος θεωρώντας ότι τα χειρότερα έπονται.Ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής επισημαίνει ότι το οικοδόμημα της Ευρωζώνης είναι ελαττωματικό από τη δημιουργία του. Ένα νόμισμα απαιτεί, εκτός από την κεντρική τράπεζα, και το υπουργείο Οικονομικών, εξηγεί.
Όμως, η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει να έχει «παγώσει» στη σημερινή της μορφή, όπου η οικονομική ενοποίηση δεν φαίνεται να ακολουθείται από την πολιτική ενοποίηση.«Το κραχ του 2008 αποκάλυψε το ελάττωμα στην κατασκευή (του ευρώ) όταν οι χώρες μέλη αναγκάστηκαν να διασώσουν τα τραπεζικά τους συστήματα η κάθε μία μόνη της. Η ελληνική κρίση χρέους κλιμάκωσε την κατάσταση. Εάν οι χώρες μέλη δεν μπορούν να κάνουν τα επόμενα βήματα προς τα μπροστά, το ευρώ ενδέχεται να διαλυθεί», προειδοποιεί ο Soros.
Σε ότι αφορά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο μεγαλοεπενδυτής εκτιμά ότι οι περαιτέρω περικοπές δαπανών κινδυνεύουν να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσουν το χρέος, καθώς θα στερήσουν φορολογικά έσοδα. Με δεδομένο αυτό τον κίνδυνο, τα spreads δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδά τους χωρίς εξωτερική ενίσχυση, εκτιμά ο Soros. Μάλιστα, τονίζει ότι τα προβλήματα της Ελλάδα εντείνονται από τα credit default swaps, τα οποία λειτουργούν υπέρ εκείνου που ποντάρει στη χρεοκοπία.
Σύμφωνα με τον Soros, η πιο αποτελεσματική λύση για την Ελλάδα θα ήταν η έκδοση κοινών ευρω-ομολόγων για να χρηματοδοτηθεί –για παράδειγμα- το 75% από το ελληνικό χρέος που ωριμάζει, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η Αθήνα θα επιτύχει τους στόχους της για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Βέβαια, ο Soros τονίζει πως ακόμα και εάν δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, αυτό δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. «Η επιβίωση της Ελλάδας θα άφηνε και πάλι το μέλλον του ευρώ υπό αμφισβήτηση. Ακόμα και εάν (το ευρώ) αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, τι θα γίνει με την επόμενη;», αναρωτιέται.
Αυτό που απαιτείται είναι ξεκάθαρο, γράφει ο επενδυτής: Καλύτερη παρακολούθηση και θεσμική πρόβλεψη για οικονομική ενίσχυση υπό όρους. Επίσης, επιθυμητή θα ήταν και μία καλά οργανωμένη αγορά ευρω-ομολόγων. «Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να παραχθεί η πολιτική βούληση για αυτά τα βήματα», καταλήγει.
- Απερρίφθη πρόταση νόμου της ΝΔ
- Ο καιρός της Τετάρτης
- Επεναξέταση μάρτυρα για το Βατοπέδι
- «Δεν καταργούνται τα δωρεάν εισιτήρια στους στρατιώτες»
- Απόφαση υπέρ ελληνικών περιουσιών στην Τουρκία
- 50 αγνοούμενοι στην Τουρκία σε έκρηξη σε ορυχείο
- Χρεωκοπία της πολιτικής της Ν.Δ. η συγχώνευση Olympic Air – Aegean
- «Δεν αίρεται η μονιμότητα»
- Η λύση με τα Σκόπια δεν θα προκύψει με κάποια «μαγική» κίνηση
- Ραντεβού μέσω Facebook κατέληξε σε ξυλοδαρμό και μηνύσεις
- Αύξηση 1,7% στο τζίρο της βιομηχανίας
- "Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο" για την ελληνική οικονομία
- Σταθερά πάνω από το 1,2 ευρώ η αμόλυβδη
- Μικρή θα είναι η βοήθεια στην Ελλάδα
- Ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
- Διαφωνούν οι έμποροι για την αύξηση του ΦΠΑ
- ΕΒΕΑ: Συμψηφισμό οφειλών από επιστροφές ΦΠΑ με υποχρεώσεις επιχειρήσεων