Αρχική | Οικονομία | Κόσμος | Κίνδυνος πτώχευσης για 700 τράπεζες

Κίνδυνος πτώχευσης για 700 τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κίνδυνος πτώχευσης για 700 τράπεζες

Σύμφωνα με αμερικανική κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε  την Τρίτη, τον κίνδυνο να χρεοκοπήσουν διατρέχουν περισσότερες από 700 τράπεζες, ή σχεδόν μια στις 11
Σύμφωνα με στοιχεία του «Ομοσπονδιακού Οργανισμού Καταθέσεων»,  (FDIC), ο αριθμός των τραπεζών στη λεγόμενη " Λίστα προβληματικών τραπεζών " ανήλθε στις 702, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1993.
Ο αριθμός των υπό έλεγχο τραπεζών από τις ρυθμιστικές αρχές καταγράφει σταθερή άνοδο από το χρονικά διάστημα που ξεκίνησε η οικονομική ύφεση, καθώς ο αριθμός των προβληματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανερχόταν μόνο σε 76 κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Πάντως, αν και οι τράπεζες που καταλήγουν στη λίστα θεωρούνται ως πιθανές για χρεωκοπία, καταγράφοντας δυσχέρειες όσον αφορά τα οικονομικά, τις δραστηριότητες ή τη διαχείρισή τους, περίπου μόνο το 13% εξ αυτών τελικώς χρεοκοπούν, σύμφωνα με  τα στοιχεία του κρατικού οργανισμού.
Άλλωστε, τα ονόματα των τραπεζών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο δε δημοσιοποιούνται υπό το φόβο ότι οι πελάτες τους θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους, επιβαρύνοντας καταλυτικά την  δεινή οικονομική τους κατάσταση.

Περισσότερες από 8.000 τράπεζες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν καταγράψει τεράστιες οικονομικές ζημιές κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDIC την Τρίτη.
Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με την πρόεδρο του FDIC, Sheila Bair, τελευταία παρατηρείται μια σταδιακή ανάκαμψη, καθώς τα συνολικά κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατέγραψαν συλλογικά σχετικά μικρά κέρδη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ύψους $914 εκατομμυρίων, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008 που κατέγραψαν ζημιές ύψους $32,1 δισεκατομμυρίων.
 
Όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση πρόκειται σύντομα να βελτιωθεί, καθώς η  ρυθμιστική τραπεζική αρχή της χώρας έχει μέχρι στιγμής επιβάλλει το κλείσιμο 20 τραπεζών από την αρχή του έτους, ενώ πέρυσι είχε κλείσει συνολικά σε εθνικό επίπεδο
140.
Εξάλλου, το ταμείο, το οποίο καλύπτει τις καταθέσεις των πελατών όταν μια τράπεζα χρεοκοπεί «χτύπησε κόκκινο» το περασμένο φθινόπωρο, για πρώτη φορά από το 1991. Το έλλειμμα του ταμείου συνέχισε να διογκώνεται κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχεδόν 21 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο έλλειμμα που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία του οργανισμού.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο