Αρχική | Οικονομία | Απειλή υποβάθμισης της Ελλάδας από τις …απεργίες

Απειλή υποβάθμισης της Ελλάδας από τις …απεργίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Απειλή υποβάθμισης της Ελλάδας από τις …απεργίες

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, ενδέχεται να υποβαθμίσει εντός του επόμενου μήνα την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, με αιτία τους πιθανόν πτωτικούς κινδύνους για την ανάπτυξη οι οποίοι θα θέτανε σε κίνδυνο το πρόγραμμα σταθερότητας.

Η S&P, η οποία διατήρησε τις αρνητικές προοπτικές για τη χώρα μας, επισημαίνει ότι ενδεχομένως να μειώσει την αξιολόγησή της, αν χαθεί η λαϊκή στήριξη στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Η προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης, έρχεται την ίδια μέρα, που ολόκληρη η χώρα βρισκόταν σε κλοιό απεργιών. Είναι το μήνυμα των αγορών, ότι τα νέα μέτρα πρέπει να τύχουν (!) λαϊκής αποδοχής, για να μην υπάρξει νέα πιστοληπτική υποβάθμιση της Ελλάδας, οπότε ο δανεισμός της χώρας θα είναι ουσιαστικά αδύνατος.

Εν τω μεταξύ ο οίκος,  θεωρεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων ως λογικό βήμα στην κατεύθυνση της μείωση του δημοσίου χρέους, δεδομένης της μεγάλης απόκλισης μεταξύ των προοπτικών για επιδείνωση της ανάπτυξης και των υπερβολικά αισιόδοξων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη φέτος.

"Κατά την άποψή μας, μια νέα υποβάθμιση ενός ή δύο βαθμίδων είναι πιθανή εντός ενός μήνα", αναφέρει αναλυτής της Standard & Poor's, Marko Mrsnik.
"Οι πτωτικοί κίνδυνοι για την πραγματική και ονομαστική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πιθανόν να αυξήσουν την έκταση της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτοί οι φιλόδοξοι στόχοι του προϋπολογισμού της χώρας. Αν η λαϊκή στήριξη για το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνηση υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα, θέτοντας σε κίνδυνο την εφαρμογή τους, ίσως να μειώσουμε και την σύσταση", προσθέτει.

"Παρά την εμφανή ισχυρή λαϊκή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή θα συνεχιστούν κατά την πορεία του προγράμματος σταθερότητας της κυβέρνησης".






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο