Παπανδρέου: Δεν ζητάμε ελεημοσύνη
Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και θα είναι οδυνηρό, αλλά ο λαός, στην πλειονότητά του, στηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Αυτά δήλωσε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν ζητεί «ελεημοσύνη», αλλά χρειάζεται στήριξη, ώστε να μπορεί να δανείζεται επί ίσοις όροις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως ο ελληνικός λαός, σε ποσοστό 60% με 70%, στηρίζει αυτές τις επιλογές.
«Έχουμε φτάσει στη στιγμή του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών, εάν θέλετε, στη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και θα είναι οδυνηρό. Ο κόσμος το ξέρει αυτό, αλλά νομίζω πως ο κόσμος λέει ''ας το κάνουμε και ας τελειώνουμε μ' αυτό''» είπε ο κ. Παπανδρέου.
Σε ερώτηση για το ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε:
«Πρώτα έχουμε ένα εσωτερικό πρόβλημα που συνίσταται στην κακοδιαχείριση της οικονομίας μας, ειδικά από την προηγούμενη κυβέρνηση: διαφθορά, νεποτισμός, πελατειακή πολιτική. Πολλά χρήματα σπαταλήθηκαν μέσω τέτοιων πρακτικών. Έτσι, χρειάζεται να κάνουμε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα του ελλείμματος».
Όσον αφορά στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως η χώρα δεν έχει ζητήσει οικονομική ενίσχυση. Είπε συγκεκριμένα:
«Όχι με το να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα. Δεν ζητάμε χρηματικές απαλλαγές ή ελεημοσύνη. Λέμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να δανειζόμαστε με παρόμοιους όρους. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι άλλες χώρες θα μας βοηθήσουν να δανειστούμε με χαμηλότερα επιτόκια. Αυτή, νομίζω, αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή».
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως υπάρχει η αίσθηση «της ευρύτερης αποδοχής» των μέτρων από τους πολίτες, που λένε: «Ας προχωρήσουμε, ας πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, ας αλλάξουμε αυτή τη χώρα».
Στην ερώτηση εάν επιχειρεί μία αναφανδόν αναδιοργάνωση της ελληνικής κοινωνίας, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και απάντησε μονολεκτικά: «Απολύτως».
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Αυστραλία στηρίζει την Ελλάδα. «Στην Αυστραλία, ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και έχουμε μια μακρά ιστορική σχέση. Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία» είπε.
Στην ερώτηση εάν «έχετε ποτέ ευχηθεί στις πιο προσωπικές σας στιγμές να είχατε χάσει τις εκλογές και το πρόβλημα να μην ήταν δικό σας» ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «είμαι συνηθισμένος στα προβλήματα», αφού «έχει τύχει στην πολιτική μου καριέρα, κάθε φορά που αναλαμβάνω μία θέση, να πρόκειται συνήθως για εποχή κρίσης».
- Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,8 Ρίχτερ στην κεντρική Χιλή
- Απειλές και ειρωνείες από τους ελεγκτές
- Ο σεισμός στη Χιλή είχε μέγεθος 8,8 ρίχτερ
- Αρνήθηκαν τη χρηματοδότηση του «Καλλικράτη», στον αέρα το έργο
- Αλλη μια τράπεζα --η 21η εφέτος-- έκλεισε στις ΗΠΑ
- 130.000 απολύσεις έως τον Ιούνιο από μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Σεισμός 8,3 Ρίχτερ στη Χιλή
- Εταιρείες πληροφορικής: Ελπίζουν στις δουλειές του Δημοσίου
- Δεν υπήρξαν στοχευμένες κινήσεις, λέει το υπουργείο
- Έκρηξη στο γραφείο της Πέμυς Ζούνη
- Έκρηξη στο γραφείο της Πέμυς Ζούνη
- Η κ Παπαρήγα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης
- Οι θέσεις Σαμαρά για την ονομασία των Σκοπίων
- Αντίθετος ο ΛΑΟΣ με την πρόταση εξεταστική της ΝΔ
- Μήνυμα Κ. Παπούλια προς συμπολίτες με σπάνιες παθήσεις
- Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια
- Aνοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα