Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Έκαναν ερώτηση για τα νησιά στον Γ. Παπανδρέου

Έκαναν ερώτηση για τα νησιά στον Γ. Παπανδρέου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με τη κοινή συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο η επίσκεψη του πρωθυπουργού και η συνάντηση με την καγκελάριο Α.Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να διαφανεί σύγκλιση αιτημάτων και απαντήσεων από τις δύο πλευρές, εκτός από την ομοφωνία για την αναγκαιότητα στήριξης του ευρώ και τη δημιουργία μηχανισμού ευρωπαικής οικονομικής διακυβέρνησης που θα έστρεφε τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης σε ομοσπονδιακού τύπου πολιτικό και οικονομικό σχηματισμό.

Αυτή ήταν άλλωστε και η πρόταση που διατύπωσε ευθέως η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία εξέφρασε μεν την ένθερμη ικανοποίησή της στην επικύρωση από τη Βουλή του νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και περικοπών -τα χαρακτήρισε άλλωστε αναγκαία και παρέκαμψε τις όποιες αντιδράσεις- ωστόσο η ερμηνεία που προσέδωσε στη χθεσινή προσφορά ομολόγων από την Ελλάδα με υψηλό, κατα κοινή ομολογία επιτόκιο, καταδεικνύει την διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

"Με ιδιαίτερη χαρά κατέγραψα το γεγονός ότι το κοινοβούλιο υπερψήφισε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Θέλω να συγχαρώ όσους πήραν την απόφαση έτσι ώστε όλοι οι ειδικοί όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να πειστουν ότι είναι σωστή απόφαση.
Και μεις είχαμε προβλήματα στη Γερμανία. Γι' αυτό παρακολουθήσαμε χθες την εξέλιξη της διάθεσης του ελληνικού ομολόγου και νομίζω ότι οι αγορές επέδειξαν εμπιστοσύνη" δήλωσε η κ.Μέρκελ.

Εντέλει, με μία σαφή θέση, σχετικά με την προσφορά τεχνογνωσίας και ειδικών που θα βοηθήσουν τη χώρα να διαχειριστεί την κρίση -από τη μία πλευρά- και από την άλλη, την πρόθεση να αντιμετωπισθεί συνολικά από την Ε.Ε. το πρόβλημα των κερδοσκόπων με την βοήθεια και των ΗΠΑ, η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε το στίγμα των προθέσεών της και προσέφερε εν μέρει αυτό που ο Ελληνας προθυπουργός εν πολλοίς ζητούσε:

Την συμπαράσταση του ενός εκ των δύο ισχυρών πόλων της Ε.Ε. που ο ίδιος φαίνεται να εκτιμά πως θα εξασφαλίσει την τόσο απαραίτητη στήριξη στην κυβέρνηση, στην κρίσιμη αυτή φάση, της αρχής εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας.

"Η ελλαδα είχε αδυναμίες" είπε η Α.Μέρκελ. "Είχατε όμως σθένος. Αλλά όταν υπάρχουν  κερδοσκόποι, όταν έχουμε swaps, του τύπου να ασφαλίζω ένα σπίτι και μετά να το καταστρέφω, πρέπει να βρεθεί μία λύση, να σταματήσει να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα υπάρχει και πρέπει να απευθυνθούμε και στυους αμερικανούς γι αυτό", τόνισε.

Στο σημείο αυτό φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι αφ'ενός μέσω ενός ευρωπαικού σκληρού πυρήνα, αφ'ετέρου μέσω της στήριξης πάση θυσία του ευρώ, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας. Εναν μονόδρομο από τον οποίο κανείς δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να βγει:

"Οι αγορές ζητούν βάθος" είπε η Α.Μέρκελ. "Η συνεργασια με την Ελλαδα δεν αρχίζει και τελειώνει σήμερα αλλά θα έχει βάθος χρόνου" συμπλήρωσε και τόνισε ότι βασική σύσταση
προς την Ελλάδα ήταν και παραμένει η αναπροσαρμογή της σχέσης πολίτη και κράτους, με δραστικό περιορισμό του δημόσιου τομέα και ενίσχυση της παραγωγής.           

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θέσεις που διατύπωσε η Α.Μέρκελ:

"Ακούσατε την κ.Μέρκελ για τη θετική υποστήριξη των μέτρων. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολα τα μέτρα και πονάνε αλλά δείχνουν και την αξιοπιστία και τη θέλησή μας για να γίνουν  βήματα, για να αποδείξουμε ότι η οικονομία είναι βιώσιμη και θα ξεπεράσει την κρίση.
Νομίζω ότι η έμπρακτη ένδειξη της αξιοπιστίας της χώρας έγινε ορατή" είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ερώτηση για τα νησιά

Ενδεικτική πάντως της αντίληψης μίας μερίδας του τύπου για το θέμα της Ελλάδας είναι και η ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου προς τον πρωθυπουργό, η οποία στο δεύτερο σκέλος της αφορούσε την πρόταση που κατέθεσε βουλευτής να πουλήσει η Ελλαδα νησιά, προκειμένου να μειώσει το χρέος της.

"Υπάρχονυ πολλοί πιο αποτελεματικοί τρόποι από το να πουλάμε νησιά. Οι Ελληνες αγωνιστήκαμε ώστε να είναι ελεύθερα και θέλουμε να είναι ελέυθερα και τα αγαπάμε. Δεν θα βοηθούσε να αντιμετωπίσουμε έτσι το πρόβλημα" ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, ο οποίος συμπλήρωσε ωστόσο, ότι ελπίζει οι γερμανοί να συνεχίσουν να τα επισκέπτονται όπως στο παρελθόν.

Στο ίδιο ερώτημα η Α.Μέρκελ επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους και να δώσει έμφαση στις διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ μερίδας του τύπου και της κυβέρνησης, κανένα μέλος της οποίας -όπως είπε- δεν έθεσε τέτοιου τύπου θέματα για την Ελλάδα, τα οποία απέδωσε σε συναισθηματικού τύπου θέσεις, τις οποίες και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εγκαταλείψουν.

"Εγώ μπορώ να πω για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ότι δεν οδηγεί πουθενά. Η Γερμανία μπορεί να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλαδα και δεν θα έπρεπε να μιλάνε συνεχώς τα συναισθήματα" είπε η Α.Μέρκελ.

Δημιουργία αρνητικού κλίματος

Σε ερώτηση Ελληνα δημοσιογράφου γιατί η κυβέρνηση της Γερμανίας άφησε να καλλιεργείται η εντύπωση ότι η Ελλαδα προσπαθεί να κλέψει από τους Γερμανούς, αλλά και γιατί εγκαλείται για την υπόθεση των swaps -μία τεχνική την οποία χρησιμοποίησαν και άλλες χώρες πριν την είσοδό τους στην Ζώνη του Ευρώ, η Α.Μέρκελ επανέλαβε πως δεν γνωρίζει κανένα μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που διαμαρτυρήθηκε ή έκανε κάποιο σχόλιο εναντίον της Ελλάδας.

"Αν κάποιος βουλευτής είπε κάτι, δεν θα πρέπει το κάθε πράγμα που λεγεται να το κάνουμε θέμα. Κάποιοι λειτουργούν περισότερο συναισθηματικά" απάντησε η γερμανίδα καγκελάριος, ενώ για το θέμα των swaps απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, μιλώντας για τα πλεονεκτήματα του ευρώ.

"Το ερώτημα εάν η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης, δεν θέλω να το συζητάμε. Από τη στιγμή που το αποδέχθηκε, έχει τεράστια πλεονεκτήματα. Σκεφτείται τις ανακατατάξεις των νομισμάτων. Το ευρώ μας έσωσε από συναλλαγματικές κρίσεις" ανέφερε.

"Πάντως όλοι στην Ελλαδα πρέπει να το καταλάβουν ότι το ευρώ είναι προστασία και θα πρέπει να υπάρχει μία οικονομική κυβέρνηση έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να πετύχουμε τον έλεγχο των κερδοσκόπων" επανέλαβε με έμφαση.

Ενώ απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Α.Μέρκελ με τις δηλώσεις της εξέφρασε την στήριξη των προσπαθειών και της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στα προβλήματα και προσέφερε πλήρη κάλυψη στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που προετοίμασαν και πραγματοποίησαν την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αναγνωρίζοντας πλήρως τη θετική συμβολή του Ευρώ στη χώρα.

Παράλληλα όμως, έθεσε και το θέμα της συμβολής όλων των οικονομιών των μελών -μηδέ εξαιρουμένης και της Ελλάδας- στην συνολική ανάπτυξη της Ε.Ε..

Κοινή δήλωση Παπανδρέου-Μέρκελ

Μετά την κοινή συνέντευξη, δόθηκε στη δημοσιότητα κείμενο το οποίο συνυπογράφουν οι δύο ηγέτες με τίτλο "Aνανέωση και διεύρυνση της Ελληνo-γερμανικής εταιρικής σχέσης" και στο οποίο γίνεται εκτενής ανάλυση των επτά τομέων στους οποίους συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί διμερής συνεργασία.

Πρόκειται για τους τομείς της περιβαλλοντικής, της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, της πολιτικής προστασίας, του διαλόγου των οικονομικών φορέων για την ανάπτυξη των επενδύσεων, τον τομέα της έρευνας, την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.    

Στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας και των επενδύσεων αναφέρεται στο κείμενο:

"Προσβλέπουμε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη δυναμικού καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, που περιλαμβάνει  και την παροχή τεχνογνωσίας στην δημιουργία δομών προώθησης βιώσιμης οικονομίας".






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο