Αρχική | Επιχειρήσεις | Έκλεισαν 19.000 εμπορικές επιχειρήσεις

Έκλεισαν 19.000 εμπορικές επιχειρήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έκλεισαν 19.000 εμπορικές επιχειρήσεις

Περισσότερες από 19.000 εμπορικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο τους τελευταίους μήνες υπό την πίεση της συρρίκνωσης του τζίρου τους αλλά και των γνωστών δυσκολιών τραπεζικής χρηματοδότησης, ενώ στο ίδιο διάστημα χάθηκαν άλλες 9.000 θέσεις μισθωτών σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΣΥΕ, το τρίτο τρίμηνο του 2009 η συνολική απασχόληση στο εμπόριο μειώθηκε σε 806.600 εργαζομένους, από 830.100 που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Δηλαδή συνολικά στο διάστημα αυτό χάθηκαν γύρω στις 23.600 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 19.100 αφορούν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο.

Κατά τους εμπόρους και τους μικρομεσαίους, η ελληνική αγορά βρίσκεται ενώπιον ενός νέου κύματος απολύσεων και λουκέτων.
«Τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και η αγορά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», παρατηρεί ο κ. Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ.

«Μόνο στους εμπορικούς δρόμους της Δάφνης, για παράδειγμα, 15 καταστήματα έχουν κλείσει και παραμένουν ξενοίκιαστα από την αρχή του έτους». Οι έμποροι θεωρούν ότι το φαινόμενο των κλειστών καταστημάτων παίρνει πλέον μαζικό χαρακτήρα και είναι εμφανές ακόμη και στους πλέον εμπορικούς δρόμους της χώρας, όπως η Ερμού, όπου ακόμη και κοντά στο Σύνταγμα υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό κλειστά καταστήματα.


Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, καταγράφεται αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή έρευνα του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που δηλώνουν ότι δεν θα αντέξουν στην οικονομική κρίση και θα οδηγηθούν αναπόφευκτα σε λουκέτο. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των προβλεπόμενων απολύσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι οι απολύσεις κατά τη διάρκεια του έτους θα ανέλθουν σε 130.000 σε εμπόριο, βιοτεχνία, μεταποίηση και υπηρεσίες. Μάλιστα, ακόμη και οι επιχειρήσεις με πέντε έως έξι εργαζομένους, οι οποίες δήλωναν πέρυσι ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις, φέτος θεωρούν αναπόφευκτη τη μείωση του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις εταιρείες με 20-30 υπαλλήλους η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. «Η μείωση της ζήτησης και η ανασφάλεια που αισθάνονται οι καταναλωτές εν όψει της μείωσης των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων έχουν οδηγήσει σε μείωση του τζίρου κατά 20%. Πώς είναι δυνατόν ένας επαγγελματίας που βλέπει τον τζίρο του να μειώνεται και τον ΦΠΑ να αυξάνεται, να αντέξει» διερωτάται ο κ. Σκορίνης.
Μειώνουν τα δίκτυά τους

Κατά τους εμπόρους, αν η πτώση του τζίρου ξεπεράσει το όριο αντοχής του 30%, από το 20%-25% σήμερα για το σύνολο της αγοράς, τα λουκέτα θα είναι αναπόφευκτα. Κατά τον κ. Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) «πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στο όριό τους και, αν δεν προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου για την τόνωση της ρευστότητας, θα δούμε σειρά από λουκέτα και πολλές απολύσεις».

Όπως λένε οι λιανέμποροι, η αγορά είναι ψυχολογία και οι καταναλωτές στη συντριπτική τους πλειονότητα ανησυχούν για τα όσα δυσάρεστα προβλέπουν και δεν αγοράζουν παρά τα απαραίτητα. Άλλωστε, ακόμη και οι μεγάλες αλυσίδες προχωρούν σε αναδιάρθρωση των δικτύων τους μειώνοντας τον αριθμό των καταστημάτων τους. Όπως δηλώνουν, κλείνουν τα καταστήματά τους που δεν είναι κερδοφόρα.

Τα Νέα






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο