Αρχική | Πολιτική | Κόσμος | Δημοψήφισμα σήμερα στην Ισλανδία

Δημοψήφισμα σήμερα στην Ισλανδία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δημοψήφισμα διενεργείται σήμερα  στην Ισλανδία όπου  οι πολίτες  καλούνται να ψηφίσουν για το αν αποδέχονται το νόμο της κυβέρνησης για την αποπληρωμή 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βρετανία και 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ολλανδία ως «αποζημίωση» στους περίπου 340.000 πελάτες της τράπεζας "Icesave", που κατέρρευσε υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ ενέκρινε το σχέδιο αποπληρωμής τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά ο Πρόεδρο Γρίμσον  το  μπλόκαρε τον  Ιανουάριο οδηγώντας σε δημοψήφισμα την χώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα τρία τέταρτα των Ισλανδών αναμένεται να πουν «όχι» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο, καθένας από τους 320.000 Ισλανδούς θα κληθεί να πληρώνει 135 δολάρια το μήνα για οκτώ χρόνια.

Τα  τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν, ότι επικρατεί θυμός μεταξύ των πολιτών και υπάρχει φόβος κοινωνικών αναταραχών, καθώς οι πολίτες βλέπουν το κόστος ζωής  και την ανεργία  να αυξάνεται καθημερινά.
 
Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους με τους πιστωτές της, ενώ σε ανακοίνωσή  του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Oσσούρ Σκαρφέντισον δήλωσε στο Reuters  ότι αναμένεται μια νέα συμφωνία με την  Icesave "Τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και νωρίτερα".

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, διακινδυνεύεται να χαθεί το ποσό $4,6 δισ  από το ΔΝΤ  και παράλληλα να καθυστερήσει η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο