Αρχική | Ελλάδα | Στη Καστοριά 20 εκατοστά χιόνι, στη Κρήτη καλοκαίρι

Στη Καστοριά 20 εκατοστά χιόνι, στη Κρήτη καλοκαίρι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στη Καστοριά 20 εκατοστά χιόνι, στη Κρήτη καλοκαίρι

Στα λευκά ντύθηκε  και πάλι η κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το μήκος του ορεινού οδικού δικτύου. Στην υπόλοιπη χώρα επικρατεί κακοκαιρία, με βροχές, ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ έντονο είναι και το φαινόμενο της λασποβροχής από την Αφρική.

Το ύψος του  χιονιού στην πόλη της Καστοριάς  φθάνει τα 20 εκατοστά, ενώ στην περιφέρεια του νομού ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Ωστόσο, στα νησιά  του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την  Κρήτη, ο υδράργυρος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Προβλήματα  στο οδικό δίκτυο
Κλειστοί παραμένουν αρκετοί δρόμοι εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης, ενώ σε πολλά τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
Συγκεκριμένα, με αντιολισθητικές κινούνται τα οχήματα  στα τμήματα Φλώρινας - Καστοριάς, από 18ο χλμ έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου), Αετού – Νυμφαίου, Καστοριάς – Φλώρινας από 22ο έως 28ο χλμ., Άρνισσας – Χιονοδρομικό κέντρο Βόρας από 18ο χλμ έως 25ο χλμ., Σαπών - Κέχρου και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της κοινότητας Κέχρου Ροδόπης.

Από χτες το βράδυ  σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην επαρχιακή οδό Μουδανίων - Κασσανδρείας, στο 18ο χλμ, στην επαρχιακή οδό Στρατωνίου-Ολυμπιάδος, στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Αγρινίου μέσω Προυσού, ενώ στο 5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης- Σπάρτης έχει διακοπεί η κυκλοφορία, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος. Η κυκλοφορία στο σημείο αυτό διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό.

Κλειστή παραμένει και για τα φορτηγά και τις μοτοσικλέτες, η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.
Απαγορευτικό απόπλου

Δεμένα θα παραμείνουν  σήμερα στα λιμάνια τα επιβατηγά  πλοία, ενώ πολλά δρομολόγια έχουν  ήδη ακυρωθεί, εξαιτίας των θυελλωδών  ανέμων που φτάνουν τοπικά έως και τα 9 μποφόρ.
Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό πραγματοποιούνται  μόνο με ιπτάμενα δελφίνια.

Μέχρι στιγμής, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς τα λιμάνια της Πάτρας και της Κυλλήνης, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Ρίου – Αντιρίου και Αιγίου - Αγ. Νικολάου.

Απαγορευτικό  απόπλου έχει τεθεί σε ισχύ για τα δρομολόγια από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου προς την Αιδηψό, από τον Βόλο προς τις Σποράδες, στην πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας και Πάτρας-Ηγουμενίτσας. Τα δρομολόγια της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτή – Λιμένας Θάσου πραγματοποιούνται μόνο με κλειστού τύπου πλοία.

Το προγραμματισμένο για τις 7:25 δρομολόγιο του «Blue Star Πάρος» από το λιμάνι του Πειραιά για Νάξο, την Ίο και τη Θήρα δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ το πλοίο «Ιθάκη» παραμένει στο λιμάνι της Σύρου, αφού του απαγορεύτηκε η συνέχιση του δρομολογίου για Τήνο και Μύκονο.

Όσοι επιβάτες πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν με πλοία, είναι καλό να επικοινωνούν πρώτα με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές.
Λόγω της κακοκαιρίας ακυρώθηκαν πτήσεις για με προορισμό την Κρήτη.

Κλειστά σχολεία
Κλειστά θα παραμείνουν  σήμερα τα σχολεία στο Νομό Γρεβενών, μετά από απόφαση του Νομάρχη, λόγω της παρατεταμένης χιονόπτωσης  και του παγετού που επικρατεί  σε όλη την περιοχή.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης παραχωρεί την ευχέρεια της απόφασης για το κλείσιμο σχολικών μονάδων του νομού στους αρμόδιους διευθυντές των σχολείων, σε συνεννόηση με τους οικείους δήμους.

Προς το παρόν, μαθήματα δεν γίνονται στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, σε δήμους της ορεινής  Ξάνθης, της ορεινής Ροδόπης, στο νομό Πέλλας, στο Μέτσοβο, στην Καρδίτσα, τη Λάρισα, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά και στην ορεινή Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στο δήμο Υπάτης.

Στο Καρπενήσι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται με καθυστέρηση στο μάθημα.

Ο καιρός σήμερα αναλυτικά
Στην Αττική επικρατούν νεφώσεις με βροχές από το πρωί, ενώ αναμένεται να χιονίσει στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 11 βαθμούς Κελσίου. Έντονο είναι το φαινόμενο της σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Στη Θεσσαλονίκη, παρατηρούνται έντονες νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα ενταθούν και το βράδυ θα χιονίσει και στην πόλη, ακόμα και στους παραθαλάσσιους δήμους. Οι άνεμοι πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος δείχνει μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.
Στη Μακεδονία  και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις, ενώ χιόνια αναμένονται στα ορεινά και στα πεδινά. Τα φαινόμενα θα ενταθούν το βράδυ. Οι άνεμοι πνέουν με ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του  Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται βροχές που σταδιακά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Η θερμοκρασία φτάνει τους 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική  Πελοπόννησο αναμένονται βροχές. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και σε περιοχές της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ ενισχυμένοι βαθμιαία σε 5 με 7 και στα νότια 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ . Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του  Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, επικρατούν νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος φθάνει τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού για αύριο Τρίτη
Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις, με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά θα είναι ασθενείς και από το μεσημέρι θα είναι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία  δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr