Αρχική | Οικονομία | Αποδείξεις: Καταργείται η πλήρης και αναλυτική καταγραφή

Αποδείξεις: Καταργείται η πλήρης και αναλυτική καταγραφή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αποδείξεις: Καταργείται η πλήρης και αναλυτική καταγραφή

Τέλος στο πρόβλημα της περίπλοκης διαδικασίας υποβολής των αποδείξεων στην Εφορία, προκειμένου  να κερδίσουν το αφορολόγητο, βάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αντιδράσεις  των φορολογουμένων, η ηγεσία του  υπουργείου ανακοίνωσε ότι καταργείται  η πλήρης και αναλυτική καταγραφή  των φορολογικών στοιχείων της  κάθε απόδειξης – όπως είχε εξαγγελθεί αρχικά – και πλέον οι φορολογούμενοι θα συγκεντρώνουν αποδείξεις για  το 2010 και θα τις αποστέλλουν ταχυδρομικά  στην Εφορία που υπάγονται.

Μοναδική υποχρέωση  των πολιτών θα είναι να καταγράφουν στη φορολογική τους δήλωση τη συνολική αξία των αποδείξεων που συγκέντρωσαν, ενώ η εφορία θα πραγματοποιεί με τη σειρά της δειγματοληπτικούς ελέγχους για διασταύρωση των στοιχείων.

Οι αποδείξεις θα εσωκλείονται σε ειδικούς φακέλους και θα αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου στις αντίστοιχες ΔΟΥ, ενώ τα οριστικά αυτά μέτρα θα συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, σύμφωνα  με τις επίσημες ανακοινώσεις τους γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ Η. Πλασκοβίτη "μέχρι τα 12.000 ευρώ θα ισχύει ο συντελεστής 10%, αλλά το 30% από εκεί και πάνω θα αφορά στη διαφορά εισοδήματος και όχι στο σύνολο του εισοδήματος, όπως είχε προταθεί αρχικά".

Πιο αναλυτικά, σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις που  θα αντιστοιχούν με:

*Το 10% του εισοδήματος,  για ποσό από 6.000 έως 12.000 ευρώ.

*Το 30% του εισοδήματος,  για ποσό από 12.000 και πάνω.

*Για τα πρώτα  6.000 ευρώ δεν απαιτούνται αποδείξεις.

Σύμφωνα μάλιστα  με αναλυτές, πρόκειται για ένα  σαφώς ευνοϊκότερο μέτρο, καθώς με το παλιό σύστημα ένας πολίτης που διαθέτει εισόδημα ίσο με 40.000 ευρώ, θα έπρεπε να υποβάλλει στην Εφορία αποδείξεις συνολικής αξίας 12.000 ευρώ, για να ισχύσει το αφορολόγητο. Και μάλιστα με τον παραδοσιακό τρόπο της αναλυτικής καταγραφής του ΑΦΜ της επιχείρησης, της επωνυμίας και του ποσού που χρεώθηκε.

Στο καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο ανέγγιχτα θα παραμείνουν, αφενός το όριο των 12.000 ευρώ για τις απαιτούμενες αποδείξεις και αφετέρου το όριο των 15.000 ευρώ ως μάξιμουμ αποδείξεων που οδηγεί σε μειώσεις φόρων.

Όσον αφορά  τους ευσυνείδητους πολίτες που  συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας  μεγαλύτερης της απαιτούμενης, το υπουργείο θα επιβάλλει έκπτωση  φόρου 10%, ενώ στην περίπτωση που  ο φορολογούμενος συγκεντρώσει λιγότερες  αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται, θα έχει ποινή πρόσθετου φόρου 10% επί της διαφοράς.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο