Αρχική | Πολιτική | Ψάχνουν γυναίκα στο… Άγιο Όρος

Ψάχνουν γυναίκα στο… Άγιο Όρος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ψάχνουν γυναίκα στο… Άγιο Όρος

Μετά την Εξεταστική για Siemens σήμερα και η Επιτροπή για το Βατοπέδι έλαβε δίμηνη παράταση, κάτι που θα καθυστερήσει όλεσ τις υπόλοιπες υποθέσεις που περιμένουν να πάρουν τη σειρά τους. Η σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για τις υποθέσεις των δημοσιονομικών στοιχείων – «μαϊμού» της χώρας μας στις Βρυξέλλες, τα Ομόλογα, το θέμα COSMOTE – ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το Χρηματιστήριο αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας και σίγουρα μετά τον Μάιο οπότε και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες των δύο εν εξελίξει επιτροπών. Σήμερα, στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι προέκυψε η είδηση για μια μυστηριώδη γυναίκας που εμπλέκεται στην υπόθεση, και είναι γνωστή μόνο με το μικρό της όνομα!. Πρόκειται για την «Χρυσούλα», τη γυναίκα που όπως αποκάλυψε νομικός της Κ.Ε.Δ. συνόδευε πάντα τον Μοναχό Αρσένιο στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

Η ευθύνη υλοποίησης των επίμαχων ανταλλαγών μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου, αφαιρέθηκε από το καθ’ ύλην τμήμα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου για να ανατεθεί σε ειδική επιτροπή (ενώ και ο μοναχός Αρσένιος, βρισκόταν επί ενάμισυ χρόνο, σχεδόν κάθε μέρα στην ΚΕΔ), κατέθεσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η Ελισσάβετ Μαυραγκά, στέλεχος της νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔ και υπεύθυνη για τις εκποιήσεις, τις ανταλλαγές και τις αγορές.

Η κα Μαυραγκά εκτίμησε, κατά την κατάθεσή της, πως «σαν ΚΕΔ και σαν είκοσι χρόνια δικηγόρος, τις περισσότερες φορές που γίνονται ανταλλαγές με αποφάσεις Υπουργών, αυτές δεν είναι επωφελείς για το Δημόσιο. Σε καμιά περίπτωση». Οι ανταλλαγές που δρομολογήθηκαν μετά την παραίτηση του Δημοσίου από την περιοχή της λίμνης Βισθωνίδας, σύμφωνα με την μάρτυρα, έγιναν με παράκαμψη του τμήματός της, αλλά και του ειδικά εξουσιοδοτημένου δικηγόρου.

Στη συνέχεια, εκδόθηκε και γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία, στα συμβόλαια των ανταλλαγών δεν χρειαζόταν να επισυναφθούν πιστοποιητικά από τα κατά τόπους δασαρχεία και την αρχαιολογική υπηρεσία (σ.σ. αυτό συνέβη υπό την επίσημη αιτιολογία, πως οι ανταλλαγές γίνονταν μεταξύ Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου). Πλέον όλων αυτών, συχνότατες είναι οι επισκέψεις του μοναχού Αρσενίου στην ΚΕΔ, συνοδευόμενου από μια βοηθό του επί των οικονομικών:

«Τον μοναχό Αρσένιο και τη βοηθό του τούς είχαμε σχεδόν κάθε μέρα στην ΚΕΔ επί ενάμιση χρόνο. Η βοηθός του ήταν μία Χρυσή, Χρυσούλα. Δεν ξέρω πώς την έλεγαν, ομολογώ. Δεν ασχολήθηκα ποτέ. Νομίζω ότι η ίδια ήταν οικονομική σύμβουλος της Μονής, γι’ αυτό και εκείνη είχε την επιμέλεια να μαζέψει ορισμένα πιστοποιητικά και δεν ασχολήθηκε ποτέ η υπηρεσία», ανέφερε η μάρτυς. «Ήταν διαρκώς εκεί, στο γραφείο του δικηγόρου, που επιφορτίστηκε με την σύνταξη των συμβολαίων, του κυρίου Ζερβουδάκη».

Η κα Μαυραγκά, δικαιολόγησε, πάντως, τη μη προβολή αντιρρήσεων εκ μέρους της ΚΕΔ, στις ανταλλαγές, που δρομολόγησαν οι προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις. «Καμία υπηρεσία δεν μπορεί να παραβεί την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Πρώτον, έχουμε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που μας λέει "πάρτε αυτά τα οικόπεδα του Υπουργείου Γεωργίας και ανταλλάξτε τα" και δεύτερον έχουμε μια παραίτηση από το Υπουργείο Οικονομικών, από τον κ. Δούκα, που σταματά την όποια διαδικασία στο Πρωτοδικείο της Ξάνθης γινόταν τότε. Άρα λοιπόν, η υπηρεσία της Κ.Ε.Δ., όταν έχει αυτά τα δυο δεδομένα, είναι σαν να παίρνει μια εντολή. Δεν μπορεί να την παραβεί», είπε.

Ερωτηθείσα σχετικά με την προθυμία, που επέδειξε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, να γνωμοδοτήσει και σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής των παραχωρηθέντων εκτάσεων στο Δημόσιο το 2009, (κίνηση που έχει αναδειχθεί ως ύποπτη από πλευράς ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή), η κα Μαυραγκά διευκρίνισε πως «η Υπηρεσία μετ’ επιτάσεως ζητούσε να έχει μιαν απάντηση, γιατί όταν έχεις ένα έγγραφο, δεν μπορείς να το κρατάς στο συρτάρι σου και να μην το απαντάς, γιατί βρίσκεσαι υπόλογος. Αν λοιπόν η Υπηρεσία, είχε το έγγραφο απ’ τη Μονή Βατοπεδίου που έλεγε "σας τα επιστρέφω όλα", εκεί θα ήταν η απιστία της Υπηρεσίας να μην κάνει κάποια πράγματα».

Τέλος, η μάρτυς κλήθηκε να εκφράσει την άποψή της σχετικά με την ενδεικνυόμενη οδό επιστροφής των παραχωρηθέντων ακινήτων. Κατά την κα Μαυραγκά, αυτό θα έπρεπε να γίνει μονάχα μέσω δωρεάς της Μονής προς το ελληνικό δημόσιο, γιατί «δεν μπορεί διοικητική πράξη να καταργήσει τη μεταγραφή». Εφόσον όμως Μονή δεν έχει προβεί στη δωρεά αυτή, με δεδομένη την επιλογή του υπουργού Οικονομικών για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, «ευκολότερο θα είναι να γίνει ένας δικαστικός συμβιβασμός».








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr