Αρχική | Επιχειρήσεις | Κόσμος | Ο ακήρυχτος πόλεμος Boeing με την ευρωπαική EADS

Ο ακήρυχτος πόλεμος Boeing με την ευρωπαική EADS

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο ακήρυχτος πόλεμος Boeing με την ευρωπαική EADS

Ο ακήρυχτος πόλεμος αναμεσα στις δύο μεγαλύτερες αεροδιαστημικές εταιρείες του κόσμου, την αμερικανική Boeing και την ευρωπαική EADS (που κατασκευάζει ανάμεσα στα άλλα και τα Airbus) καλά κρατεί. Το τελευταίο επεισόδιο, λαμβάνει χώρο στον τομέα του στρατιωτικού υλικού, με την προμήθεια αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το καλά πληροφορημένο σε αεροπορικά θέματα fox3e-mag.blogspot.com -απ όπου αναδημοσιεύουμε το άρθρο που ακολουθεί, πραγματικές μάχες βιώνει συτές τις μέρες ο διεθνής αμυντικός χώρος και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω από αυτόν. Ο λόγος είναι για ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλισιτκά προγράμματα της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, συγκεκριμένα αυτό της απόκτησης των εναέριων τάνκερ για την UASF.

Το πρόγραμμα μετά τις μεγάλες πολιτικές διακυμάνσεις του παρελθόντος οδεύει σύμφωνα με τις αναφορές των αξιωματούχων της EADS προς μία καθαρά πολιτική επιλογή προστατευτισμού των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Με ασυνήθιστα σκληρά λόγια, ευρωπαϊοι αξιωματούχοι επιτέθηκαν κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και ζήτησαν να επαναξεταστεί το θέμα του διαγωνισμού και των προσφορών. Επίσης προειδοποίησαν την Ουάσιγκτον να μην θέσει σε κίνδυνο τις παγκόσμιες φιλοδοξίες για οικονομική ανάκαμψη με πολιτικές κινήσεις προστατευτισμού αμερικωνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με μια σειρά ευρωπαϊων ανώτατων αξιωματούχουν, ο ευρωπαϊκός όμιλος EADS βρίσκεται σε μεικονεκτική θέση στον διαγωνισμό λόγω ακριβώς της πολιτικής εμπλοκής που παρουσιάζει το πολλών δισεκατομμυρίων αξίας εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Την  προηγούμενη Δευτέρα, η EADS και η αμερικανική εταιρική Northrop Grumman αποχώρησαν από την διαδικασία υποβολής προσφορών ως ένδειξη διαμρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο αυτός διαξάγεται. Ο δρόμος είναι πλέον ανοικτός για την αμερικανική Boeing, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάληψη μιας σ?μβασης αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή 179 αεροσκαφών σε ρόλο εναέριο τάνκερ.

Αναλυτές επιμένουν πως εάν η Boeing παραμείνει μόνη στη διαδικασία υποβολής προσφορών, υπάρχει η πιθανότητα να τεθούν υψηλότερες τιμές εκ μέρους της εταιρίας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα  σύμβουλο της Northrop, κο Wesley G.Bush, η αίτηση για τις προσφορές "ευννοεί σαφώς"  το μικρότερο αεροπλάνο της Boeing, έστω και αν η Northrop πιστεύει ότι μεγαλύτερο αεροπλάνο του αντιπροσώπευει η εταιρία είναι το πλέον ικανό.
Πριν από τρεις μήνες, η Northrop Grumman (NGC) απείλησε να αποχωρήσει, γιατί το παιχνίδι παίζεται με "σημαδεμένα τραπουλόχαρτα".

Η Boeing είχε μια πλήρη εικόνα της προσφοράς που κατέθεσε η Airbus, με αποτέλεσμα να διορθώσει τη δική της προσφορά ανάλογα.
Η αμερικανική πολεμική αεροπορία πρέπει να αντικαταστήσει 534 ενάερια τάνκερ. Αυτό ανεβάζει το πραγματικό ύψος του προγράμματος σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πρώτη παρτίδα αφορά μέχρι και 68 αεροπλάνα για 12 δισ.δολάρια.

Η προσφορά του αεροσκάφους KC-45 της EADS προέρχεται από το πολιτικό Airbus Α330, το οποίο έχει κερδίσει μέχρι σήμερα όλους τους διεθνείς αναταγωνισμούς έναντι του αεροσκάφους της Boeing, KC-767.

Το KC-767 βασίζεται στο παλιό πολιτκό αεροσκάφος B767. Στα πλεονεκτήματα όμως του αμερικανικού αεροσκάφους KC-767 συμπεριλαμβάνεται το γεγονός πως το αεροσκάφος καταναλώνει 24% λιγότερα καύσιμα από τα μεγαλύτερα και βαρύτερα αεροσκάφη της Airbus.

Το KC-767 έχει πωληθεί μέχρι σήμερα μόνο στην Ιαπωνία και την Ιταλία, όπου η Boeing μπορεί να κατασκευάζει μέρη του αεροσκάφους σε αντίστοιχες βιομηχανικές μονάδες.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο