Οικονομία

Λιαστή ντομάτα μεταδίδει ηπατίτιδα Α

  • 14 Μαρτίου 2010, 22:41

Σε συναγερμό βρίσκονται τα Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΦΕΤ μετά απο ειδοποιήσεις της Ε.Ε. για επιδημία ηπατίτιδας Α  σε ευρωπαίους πολίτες, που οφείλεται σε κατανάλωση λιαστής ντομάτας, εισαγόμενης απο την Τουρκία.

Οπως αποκάλυψε το MEGA, τις τελευταίες 15 ημέρες  οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς το 98% των εισαγωγών λιαστής ντομάτας στην Ελλάδα προέρχεται απο την γειτονική χώρα. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση προς τους καταναλωτές.

Ηδη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κατασχέσει ποσότητες της λιαστής ντομάτας απο σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις ενω έστειλε δείγματα στην ιατρική σχολή της Πάτρας, τα οποία έως στιγμής είναι αρνητικά. Παράλληλα το υπουργείο έχει δεσμεύσει φορτία με ποσότητες της λιαστής ντομάτας στη Λάρισα και λαμβάνεται δείγμα απο κάθε εισαγωγή.
 
Ταυτόχρονα, έχουν ζητηθεί στοιχεία απο τα νοσοκομεία για το αν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ηπατίττιδας Α, καθώς στη Γαλλία έχουν προσβληθεί περισσότερα απο 50 άτομα.

Σήμερα  Λαρισαίος μεταποιητής ειδοποίησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας (τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς στο Τελωνείο βρίσκονταν προς εκτελωνισμό παλέτα με ποσότητα 1 τόνου λιαστής ντομάτας από τη συγκεκριμένη εταιρία. Αν και η ποσότητα δεν προέρχεται από την ίδια μολυσμένη παρτίδα, ελήφθη δείγμα το οποίο απεστάλη στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας για τον απαραίτητο έλεγχο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron