Αρχική | Πολιτική | Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας με δάνεια από τράπεζες

Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας με δάνεια από τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας με δάνεια από τράπεζες

Αστειότητες και ευφάνταστα σενάρια χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να φεύγει από την Ευροζώνη. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα μέτρα σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι «θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις».

Δεν είμαστε «επαίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά την πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να έχει «ένα όπλο πάνω στο τραπέζι για να αποτρέψει τους κερδοσκόπους».

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι την κυβέρνηση δεν την φοβίζει το πολιτικό κόστος, ενώ υπογράμμισε ότι δεν αρκεί ο δημοσιονομικός στόχος, καθώς πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και ζήτησε πνεύμα συνεργασίας από όλα τα κόμματα.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε χρήματα, αλλά την πολιτική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων μας, προκειμένου όπως είπε να αποτρέψει τους κερδοσκόπους να χτυπούν την ελληνική οικονομία.

Υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά των σκληρών αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας πως ήταν επιβεβλημένο προκειμένου ανατραπεί η κακή εικόνα και η έλλειψη αξιοπιστίας. Κια μάλιστα, σημείωσε ότι αυτή τη μάχη η Ελλάδα την κέρδισε και δήλωσε χαρακτηριστικά πως “δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο... σήμερα η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα”.

Δήλωσε ακόμα, οτι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης στους Βουλευτές.

Τι είπε ο Α. Σαμαράς
Ο Α. Σαμαράς στη Βουλή ανέφερε ότι τα σπρεντ όταν έφυγε από την κυβέρνηση ο Καραμανλή ήταν 170 μονάδες και έφτασαν πάνω από τις 300 μονάδες, λόγω του ότι η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, δεν πήρε μέτρα για τρεις μήνες και με δημιουργική λογιστική αύξησε το χρέος για να εμφανίσει έργο πολύ γρήγορα.

Από πού θα βρούμε χρήματα
Η λύση που προκρίνεται είναι των διμερών δανείων -με την “ομπρέλα” της Ε.Ε.- κυρίως από “κονσόρτσιουμ” μεγάλων ευρωπαϊκών Τραπεζών ή και από κράτη-μέλη της Ε.Ε., έστω κι αν το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό το επιτόκιο “να έχει μπροστά το νούμερο 5”. Σημειώνεται ότι με βάση την διακύμανση των spreads αυτή την περίοδο, το επιτόκιο δανεισμού φτάνει γύρω στο 6,5%.Ειναι μάλλον δεδομένο, οτι δεν θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ.

Η Σύνοδος κορυφής
Ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης, η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τη γερμανική επιφυλακτικότητα για την έγκριση ενός μηχανισμού βοηθείας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ αμφισβήτησε ακόμη και το ενδεχόμενο να απασχολήσει τη Σύνοδο το θέμα. "Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι' αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης", δήλωσε η Μέρκελ. Τέλος, μα παροτρύνει προσφύγουμε στο ΔΝΤ.

Το spread και το Χρηματιστήριο

Η άρνηση της Γερμανίας πάντως να συναινέσει στην παροχή βοήθειας οδήγησε στο υψηλότερο σημείο, από τις αρχές Μαρτίου,  το spread, που κυμαίνεται στις 334 μονάδες βάσης, ενώ έφτασε μέχρι και τις 347.

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο βρέθηκε «στο κόκκινο», με τον γενικό δείκτη να καταγράφει πτώση και να κλείνει τελικά με απώλειες 1,91%, ενδοσυνεδριακά είχε πέσει έως και 3,5%, στις 2010 μονάδες, λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr