Αρχική | Πολιτική | Κόντρες και αντεγκλήσεις στη Βουλή για τα μέτρα

Κόντρες και αντεγκλήσεις στη Βουλή για τα μέτρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κόντρες και αντεγκλήσεις στη Βουλή για τα μέτρα

Σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων διεξάγεται από το απόγευμα στη Βουλή, η πρό ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης κατόπιν αιτήματος του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός, Γιωργος Παπανδρέου τόνισε: «Θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις», χαρακτηρίζοντας αστειότητες τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Επεσήμανε πως λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, η Ελλάδα έγινε το «μαύρο πρόβατο», αλλά και ειδικότερα ότι πολιτικοί και ΜΜΕ ενημέρωσης «έπαιξαν με το λαϊκισμό, ώστε να γίνει η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά των υπολοίπων».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της σκληρής οικονομικής πολιτικής του λέγοντας ότι αγνόησε το πολιτικό κόστος, πράγμα που δεν είχε συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες: "Ξέρουμε ότι τα μέτρα πονούν, πόνεσαν και μας, αλλά αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος για τη σωτηρία της χώρας" επεσήμανε ο Γ.Παπανδρέου σημειώνοντας ότι μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν αυτήν την εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής, θα ακολουθήσει  "δεύτερη και κρισιμότερη φάση, η μάχη για ένα ευνομούμενο κράτος, για την οποία απαιτούνται επιτακτικές ανατροπές" και έδωσε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στην αξιοκρατία και στην παιδεία.

Στα "ρατσιστικα" σχόλια του ξένου Τύπου αντέτεινε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων είναι έντιμοι και σκληρά εργαζόμενοι. "Δεν ειναι η κομπίνα στο DNA μας" τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα για να πείσουμε ότι αλλάζουμε ως κράτος» είπε ο κ. Παπανδρέου, μίλησε για τομές «που προκαλούν δέος», για «τομή που χρειαζόμασταν εδώ και δεκαετίες» και φέρει το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης με την κατάργηση όλων των χαριστικών ρυθμίσεων μέσω της αυτοτελούς φορολόγησης.

Τσίπρας: «Με τι όρους θα βγούμε από την κρίση»;

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που προκάλεσε τη συζήτηση. Στην ομιλία του χαρακτήρισε θνησιγενές το μοντέλο ανάπτυξης, λέγοντας ότι το ερώτημα δεν είναι πότε θα βγούμε από την κρίση, αλλά με ποιο κόστος, στην ανεργία, τα κοινωνικά και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι κινδυνολόγησε παραδίδοντας τη χώρα βορά στις κερδοσκοπικές πιέσεις, ενώ του καταλόγισε επίσης έλλειμμα διαπραγματευτικής πυγμής.

«Τώρα που πέσαμε στο παγόβουνο όσο και να στρίβετε το τιμόνι δεν έχει νόημα...Ο ελληνικός λαός σας ψήφισε για να στρίψετε το τιμόνι, εσείς αντί να το κάνετε πατήσατε γκάζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι να πάρετε τα μέτρα η κρίση χρέους ήταν υπαρκτή αλλά διαχειρίσιμη... Με τις επιλογές σας μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης», επεσήμανε.

Ζήτησε ακόμη από τον Πρωθυπουργό απαντήσει αν και πόσες φορές θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ τάχθηκε κατά της προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις και οι αναζητήσεις λύσεων μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να δοθούν.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έκανε λόγο για βαρβαρότητα, παλινωδίες, σκόπιμες διαρροές και μαθητευόμενους μάγους, υποστηρίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχασε μια τελευταία ευκαιρία να δώσει την εικόνα μιας στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης».


Σαμαράς: Κακή η επίκληση του ΔΝΤ

"Ουδείς εχέφρων θέλει το ΔΝΤ" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ανοιξε το δρόμο για λύση, εκτός πλαισίου της ΕΕ.

Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνηση δημιουργεί μεγαλύτερη ύφεση και φέρνει μεγαλύτερα ελλείμματα και σκληρότερα μέτρα, ενώ για το ΔΝΤ είπε ότι δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση εκεί χωρίς να δώσουμε βάρος στην «υπογραφή των ευρωπαίων» γεγονός που θα οδηγούσε ευκολότερα σε βοήθεια προς τη χώρα μας.

Παραδέχθηκε ότι οι  κυβερνήσεις της ΝΔ έχουν τις ευθύνες τους, απέδωσε ωστόσο την εκτίναξη του ελλείμματος  στη "δημιουργική λογιστική" της κυβέρνησης, που, ενώ αντιδρούσε λυσαλέα ως αντιπολίτευση "δεν υπολόγισε την αντίδραση των αγορών".  "Πως να δανειστείς όταν ο ίδιος έχεις πυροβολήσει τα πόδια σου" είπε ο κ. Σαμαράς.

Επιπλέον, υποστήριξε πως ο ίδιος «έβαλε πλάτες» όχι στην κυβέρνηση, αλλά για να αποφύγουμε τα χειρότερα, όμως την επέκρινε για τους χειρισμούς οι οποίοι, όπως ανέφερε, «μας έφτασαν ως εδώ». Συγκεκριμένα, της επέρριψε ευθύνες για την αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς όπως ανέφερε το κυβερνών κόμμα άφησε τα δημοσιονομικά να χειροτερέψουν, τα γνωστοποίησε, μίλησε για Τιτανικούς και μετά βγήκε να δανειστεί.

Σχολιάζοντας γενικότερα την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, επανέλαβε πως κόκκινη γραμμή για τη ΝΔ είναι η αγοραστική δύναμη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο το χαρακτήρισε μεταξύ άλλων και εξόχως αντιαναπτυξιακό, ενώ σχολιάζοντας συγκεκριμένα τη διάταξη για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης σημείωσε πως είναι ανήθικο να χρησιμοποιείται την αποζημίωση απόλυσης εισόδημα.

«Tην Ελλάδα δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει, λάθη ξελάθη ο καθένας θα κάνει το καθήκον του, την Ελλάδα δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Παπαρήγα:Διαφωνούμε με τις«βάρβαρες επιλογές» σας!

Για μέτρα που κινούνται στα «όρια της πολιτικής διαστροφής» κατηγόρησε την κυβέρνηση η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και λόγο για «βάρβαρες επιλογές».

«Διαφωνούμε, αλλά δεν αισθανόμαστε σαν απατημένοι σύζυγοι. Το ΠΑΣΟΚ τηρεί το προεκλογικό του πρόγραμμα με μερικές τροποποιήσεις. Αν είχε υπόψη να λάβει κάποια μέτρα σε ένα χρόνο, τα παίρνει μερικούς μήνες νωρίτερα», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η κ. Παπαρήγα, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Καρατζαφέρης: Στηρίζω γιατί πρόκειται για εθνική υπόθεση

Την ανάγκη στήριξης των προσπάθειών της κυβέρνησης, διότι πρόκειται για «προσπάθεια του έθνους, όχι του Παπανδρέου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επικρίνοντας τη ΝΔ για τη μέχρι τώρα στάση της.

Η Ελλάδα δεν επιβιώνει αν δεν δανειστεί και ο δανεισμός γίνεται πιο δύσκολος, το θέμα είναι αν συμπαραστέκεσαι σε αυτή την προσπάθεια ή αν γυρίσεις την πλάτη, σημείωσε.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε πως το ζήτημα είναι το ναι ή το όχι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κανείς που να το θέλει: «Έρχεται από μόνο του, δεν πάει ο κ. Παπανδρέου».






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο