Αρχική | Οικονομία | Σωρεία αντιδράσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο

Σωρεία αντιδράσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σωρεία αντιδράσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο

Επιφυλακτικότητα επέδειξαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων απέναντι στο φορολογικό νομοσχέδιο, κατά την συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τόσο σε ό,τι αφορά το κοινωνικά δίκαιο του περιεχομένου του, όσο και την αποτελεσματικότητά του στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ.Σαχινίδης, ανακοίνωσε πως αύριο (Μ.Τετάρτη), ο υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου θα επιφέρει αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου.

«Μύθος, το ανεξέλεγκτο της Εκκλησίας»
Πρώτος προσκεκλημένος της Επιτροπής ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Ελασσόνας, Βασίλειος, υποστήριξε πως αποτελεί μύθο το ανεξέλεγκτο της Εκκλησίας, καθώς έλεγχος επί των οικονομικών της γίνεται με παραστατικά - ενώ και όλα τα ακίνητα που βρίσκονταν στο Ταμείο Ασφαλίσεως Κληρικών Ελλάδος, παραδόθηκαν στο Δημόσιο.

Ο κύριος Βασίλειος αρνήθηκε τις πληροφορίες που θέλουν επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Εκκλησία και το υπουργείο Οικονομικών και ανέφερε πως η Εκκλησία δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση από το κράτος, αλλά ίση μεταχείριση με τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ (ΕΤΑΚ 1 τοις χιλίοις αντί του 3 τοις χιλίοις που προβλέπει το νομοσχέδιο).

«Η Εκκλησία ζητά αυτή τη μείωση του φόρου, για να μπορεί να κάνει το κοινωφελές έργο της. Όχι να το καρπωθεί και να κάνει κάποια εκμετάλλευση. Είναι σωστό να φορολογούμαστε για μια ιδιοκτησία που δεν εκμεταλλευόμαστε; Έχουμε μιαν αίθουσα στην Ελασσόνα, που παραχωρούμε σε άλλους για εκδηλώσεις.

Να φορολογηθεί; Να φορολογηθούν τα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτήριά μας, τα γραφεία της Μητροπόλεως; Ο ιδιώτης μπορεί να νοικιάσει ένα κτήμα εκτός οικισμού σύμφωνα με την αγορά, ενώ εμείς όχι. Συμφωνούμε να ελέγχονται πού πάνε τα έσοδα ενός κοινωφελούς ιδρύματος - αλλά τα έσοδα δεν τα καρπωνόμαστε εμείς, αφού πηγαίνουν στους τροφίμους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Βασίλειος.

Σοβαρά κενά εντοπίζει η ΓΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος χαιρέτησε την εισαγωγή των τεκμηρίων διαβίωσης και της ενιαίας κλίμακας φορολόγησης, υπενθυμίζοντας πως κάτι τέτοιο αποτελούσε πάγια διεκδίκηση των συνδικάτων.

Από την άλλη ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν ικανοποιείται το αίτημα της ΓΣΕΕ για ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, δεν χτυπιέται η φοροδιαφυγή μέσω των οφ-σορ, υπεράκτιων εταιριών, καθώς οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζονται στα ακίνητα των εν λόγω οργανισμών και όχι στο «μεγάλο πάρτυ των συμφερόντων» που γίνεται μέσω «τριγωνικών και τετραγωνικών συναλλαγών» (ενδεικτικά ο κ. Παναγόπουλος κατέθεσε και δύο τιμολόγια για νοσοκομειακό υλικό, όπου παρουσιάζεται υπερτιμολόγηση ύψους 91%-135%).

Το νομοσχέδιο, παρουσιάζει ελλείψεις κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και σε ό,τι αφορά την τόνωση της απασχόλησης («και στις τράπεζες να δίνουν φοροαπαλλαγές, αν χρηματοδοτούν τομείς παραγωγικής δραστηριότητας που αυξάνουν την απασχόληση» ανέφερε), ενώ αρνητική κρίνεται η φορολόγηση των ναυτικών και των πόρων του ΛΑΕΚ, που πηγαίνουν στην επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης στους μισθωτούς.

Ιδιαίτερα για όσους μπαίνουν για πρώτη φορά στην εργασία, η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή - ενδεχομένως με κάποια καθυστέρηση, ώστε να μην αναγνωριστούν ως τεκμήρια τα όσα οι νέοι λαμβάνουν απ’ τους γονείς τους.

«Καλό είναι να περνούν και όλες οι δωρεές μέσω του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να γνωρίζουμε το ύψος τους».
Τέλος, ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε πως η φορολόγηση των αποζημιώσεων απολύσεων δεν αγγίζει το 99% των περιπτώσεων απόλυσης που αφορούν την ΓΣΕΕ.

Δειλό το νομοσχέδιο λέει ο ΣΕΒ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, έκρινε πως το νομοσχέδιο «δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συγκυρίας, καθώς χρειαζόμαστε φορολογική επανάσταση και όχι παραλλαγή».

«Το νομοσχέδιο είναι δειλό ως προς την μεταρρύθμιση των δομικών χαρακτηριστικών του φορολογικού συστήματος - αυτά που αφορούν διασταυρώσεις, ή τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων».

Από κει και πέρα, «η αρχική μορφή της ενιαίας κλίμακας φορολόγησης ήταν σωστή, αλλά στην τωρινή της μορφή φοβόμαστε ότι θα αποτελέσει ένα πολύ βαρύ φόρο για τις επιχειρήσεις. Όπως ο επιχειρηματικός κόσμος έπραξε με την αγόγγυστη καταβολή της έκτακτης εισφοράς, έτσι θα ανταποκριθεί και σε κάθε πραγματική αλλαγή. Δεν αρκεί όμως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μείωση της αλόγιστης κρατικής σπατάλης.»

»Έχουμε καταφέρει το 55% των πολιτών να μην πληρώνει κανένα φόρο και το 30% να πληρώνει κατά μέσον όρο 1.100 ευρώ το χρόνο. Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι δίκαιο φορολογικό σύστημα είναι όλοι να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί πάνω στα πραγματικά τους εισοδήματα. Δεν είναι δίκαιο όμως, όταν προσπαθεί να προστατεύσει κάποιους ασθενέστερους, το σύστημα να αφήνει τους πάντες να κρύβονται και να κυνηγά κάποιους λίγους που κάθε χρόνο γίνονται και λιγότεροι.»

»Το σωστό είναι να παίρνουμε αν θέλετε ένα 5% και 10% από τους φτωχότερους και ένα 40% από τους πλουσιότερους - και να καταφέρουμε το κράτος στο τέλος να μπορεί να μειώνει τους φόρους» πρότεινε ο κ. Δασκαλόπουλος.

ΓΣΕΒΕΕ: πιάνετε τη φοροδιαφυγή της μαρίδας
Αντίθετα, ο επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, θεώρησε πως «με το νομοσχέδιο επιχειρείται ο περιορισμός της τυρβώδους φοροδιαφυγής της μαρίδας.

Το νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι πολύ αναπτυξιακό, γιατί το κράτος έχει άδειο ταμείο. Θα πρέπει ωστόσο να παρθούν ορισμένα μέτρα, έστω και δειλά. Είναι έγκλημα η υποβολή του φόρου πολυτελείας 10% - κι αν στην Ελλάδα έχουμε κάποιους κλάδους που είναι σεβαστά τα προϊόντα τους από τους επισκέπτες, κλάδους που παράγουν και εξάγουν, ας τους δώσουμε, ακόμα και ασυδοσία. Βάλτε έστω 3% στην κατανάλωση για αντικείμενα αξίας άνω των 3000 ευρώ, αλλά μην προχωρήσετε σ' αυτό».

«Λάθος» χαρακτήρισε ο κ. Ασημακόπουλος και τον τετραπλασιασμό της φορολόγησης μεταβίβασης μεριδίων από τους γονείς στα παιδιά τους. Αντίθετος εμφανίστηκε και στην «γραφειοκρατική» διάταξη που υποχρεώνει την εξόφληση της μισθοδοσίας μέσω Τραπεζών, το «χτύπημα στην οικοδομή», στα «τεκμήρια για τις οικιακές βοηθούς» που οδηγούν σε υπέρογκα φορολογητέα ποσά και άρα σε προσπάθειες παράκαμψης του νόμου.

ΕΣΕΕ: έπρεπε να είχαν προηγηθεί αναπτυξιακά μέτρα
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο επιβραβεύει αυτούς που καταγγέλλουν την παρανομία, αλλά όχι τους συνεπείς φορολογούμενους.

Επίσης προέβλεψε ότι: «την επόμενη διετία θα λείψουν 8,3 δισ. ευρώ. Σε συνδυασμό με την μείωση του ΑΕΠ, οι 65.000 μικρές επιχειρήσεις, είναι στα πρόθυρα του λουκέτου. Κινδυνεύουν 100.000 θέσεις εργασίας. Θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί τα αναπτυξιακά μέτρα, το ΕΣΠΑ να τρέξει από το Νοέμβριο, ώστε να πάρουμε πιο ελαφριά τα μέτρα. Τώρα έχουμε δημιουργήσει έναν φοβισμένο καταναλωτή, που δεν περνά, ούτε έξω απ’ τα καταστήματά μας».

Σχετικά με την προβλεπόμενη αυτοπεραίωση, ο κ. Κορκίδης σημείωσε πως «όσες λιγότερες χειραψίες έχει κανείς με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τόσο το καλύτερο», ενώ με τη σειρά του διαμαρτυρήθηκε για την φορολόγηση της μεταβίβασης των μεριδίων από τους γονείς στα παιδιά τους: «Το 70% των επιχειρήσεων από πατέρα σε γιο, είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για ποιον λόγο να αγοράσει ο γιος από τον πατέρα την επιχείρηση;»

ΑΔΕΔΥ: συντηρεί την αδικία εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων
Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Παπαντωνίου, διαμαρτυρήθηκε για το ότι, το φορολογικό νομοσχέδιο δεν αίρει την αδικία που κατά την άποψη της ΑΔΕΔΥ συντελείται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι, «σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θα χάσουν 9,5% του καθαρού εισοδήματός τους».

«Το 1% του ΑΕΠ από τα 4% που επιδιώκει να αποκομίσει η κυβέρνηση, αφαιρείται απ' τους δημοσίους υπαλλήλους. Πλούτος όμως, στην Ελλάδα υπάρχει. Το 2007-2009, η ατομική αποταμίευση αυξήθηκε κατά 15%, ενώ η αποταμίευση της γενικής κυβέρνησης μειωνόταν. Να πώς έγινε η μεταφορά του πλεονάσματος και του πλούτου!

Για μας η οικονομία με κατάλληλες κινήσεις μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της, αρκεί να τολμήσουμε, με μια δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου» ανέφερε ο κ. Παπασπύρος, καταθέτοντας το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για «15.000 ευρώ αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις».

Οικονομικό Επιμελητήριο: «Άσφαιρα πυρά κατά της φοροδιαφυγής»
«Άσφαιρα πυρά κατά της φοροδιαφυγής» χαρακτήρισε τα νέα τεκμήρια ο Πελοπίδας Καλύρης, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

«Όταν εξαιρείς - και σωστά! - τους συνταξιούχους, θα πρέπει να εξαιρείς και τους μισθωτούς των 700 και 800 ευρώ που κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν. Δεν γίνεται πραγματικός έλεγχος του πλούτου, όταν εξαιρούνται καταθέσεις και ομόλογα. Δεν μπορεί και κάποιος που στέλνει το παιδί του στο Κολλέγιο να έχει τεκμαρτό εισόδημα 6000 ευρώ. Μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα την λειτουργία της αμερικανικής IRS, ή της αρμόδιας ιταλικής υπηρεσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής» ανέφερε ο κ. Καλύρης.

Παρά ταύτα, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, «θα στηρίξουμε την προσπάθεια, επειδή καταργεί τις φοροαπαλλαγές και τον εξωλογιστικό προσδιορισμό, υπό την προϋπόθεση ωστόσο, ότι θα ισχύσει για μία πενταετία. Αυτό που έχει απαίτηση η κοινωνία είναι ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον».

ΤΕΕ: «Συντρίβεται» ο επιστημονικός κόσμος της χώρας
Για τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιάννη Αλαβάνο, το νομοσχέδιο «συντρίβει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας». Ο διάλογος, κατήγγειλε ο κ. Αλαβάνος, υπήρξε εικονικός, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να οδηγούνται σε ένα προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, το οποίο δυσλειτούργησε.

«Εμείς δεν λέμε ότι οι μηχανικοί πρέπει να εξαιρούνται του λογιστικού συστήματος. Υπάρχει ωστόσο η ιδιομορφία, του να μην καταβάλλονται οι δαπάνες το ίδιο έτος που καταγράφονται τα έσοδα. Όσο άδικο είναι να φορολογείται κανείς μονάχα από τις δαπάνες του, άλλο τόσο άδικο είναι να φορολογείται μονάχα από τα έσοδά του.

Γι' αυτό είπαμε ότι ήταν απαραίτητος ο διάλογος. Τώρα θα επανέλθουμε σε καθεστώς συναλλαγής. Όσο για την στάση του ΤΕΕ, μονάχα συντεχνιακή δεν μπορεί να θεωρείται. Γιατί το ΤΕΕ υποχρεώνει τους μηχανικούς να δηλώνουν τριπλάσια εισοδήματα απ’ αυτά που καταγράφει η πολεοδομία» ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.

ΠΟΜΙΔΑ: πάταξη της .... ακίνητης περιουσίας
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Σταύρος Παραδιάς, σχολίασε λέγοντας πως «ξεκινώντας από την πάταξη της φοροδιαφυγής, καταλήγουμε στην πάταξη της ακίνητης ιδιοκτησίας. Τα τεκμήρια χρήσης κατοικίας, μπορεί να αλήθευαν πριν την κρίση, αλλά δεν θα παραμείνουν τα ίδια.

Πάρα πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών θα φορολογούνται για πλασματικά εισοδήματα που δεν θα μπορούν να στηρίξουν. Είναι λάθος να μπαίνουν ως τεκμήριο και τα τοκοχρεολύσια. Και η ψηλή κυριότητα, δεν αποφέρει κανένα έσοδο στον ιδιοκτήτη. Πώς ζητάτε να πληρώνει ο άλλος κάθε χρόνο φόρο;».

«Η κατ’ αυτόν τον τρόπο φορολόγηση, ακινητοποιεί την οικονομία. Από κοινωνική άποψη θα οδηγήσει σε αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου: αυτοί που έχουν λεφτά θα πάρουν τα ακίνητα από εκείνους που δεν έχουν» υποστήριξε ο κ. Παραδιάς.

Τέλος, εκτός προγραμματισμού, στην Επιτροπή εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Γιάννης Γρίβας, ο οποίος υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, προκαλώντας την έκρηξη του εισηγητή της ΝΔ Θ.Καράογλου, που θεώρησε την εμφάνισή του, εντασσόμενη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, «το νομοσχέδιο προσπαθεί να διορθώσει την φορολογική ασυδοσία που υπήρχε εδώ και έξι χρόνια. Τα 800.000 ευρώ αφορολόγητα στην ιδιοκτησία ακινήτων, σημαίνει πέντε διαμερίσματα οικογενειακά αφορολόγητα, ενώ για την γονική παροχή υπάρχει μέριμνα. Αφού κληρονομείς αξία εκατομμυρίων, γιατί να μην πληρώσεις;» παρατήρησε, απαντώντας εμμέσως στον προηγούμενο ομιλητή.

Όσο για την διαφθορά στον χώρο των εφοριακών, στην οποία αναφέρθηκαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Γρίβας σημείωσε πως «αυτό που βλέπει ο κόσμος στον εφοριακό κλάδο, δεν είναι η διαφθορά και η συναλλαγή, αλλά η συναλλαγή μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών οργάνων εις βάρος των οικονομικών του κράτους.

Τα φαινόμενα που έρχονται στην επιφάνεια είναι μικρής σημασίας. Δεν μένει κανείς ατιμώρητος. Πάντως εξετάζουμε σοβαρά να πάρουμε πρωτοβουλία σαν Ομοσπονδία. Χρειάζονται όμως, προσεκτικά βήματα ...».






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο