Οικονομία

Η επιδότηση για επιχειρήσεις. Ο αναπτυξιακός νόμος

  • 01 Μαϊου 2010, 15:14

Μεγάλες ανατροπές στον τρόπο έγκρισης και παρακολούθησης των επενδύσεων και τα κίνητρα που θα προσφέρονται προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί τον Μάιο στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η βασική αλλαγή που επιφέρει είναι η εισαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας για τα επενδυτικά σχέδια. Με το νέο καθεστώς δεν θα γίνονται αποδεκτές όλες οι αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά θα προκρίνονται όσες συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια.

Ο νόμος θα θεσπίζει -σύμφωνα με πληροφορίες- κριτήρια προτεραιότητας, βάσει των επιθυμητών επενδύσεων. Οι επενδύσεις που προάγουν την καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη, την πράσινη οικονομία καθώς και αυτές σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα εξάγονται ή που στοχεύουν να υποκαταστήσουν εισαγωγές θα τυγχάνουν επιπλέον μοριοδότησης και επομένως θα προηγούνται στη διαγωνιστική διαδικασία. Ταυτόχρονα, ο νέος αναπτυξιακός θα εισάγει τη δυνατότητα για μεγάλες επιχειρήσεις ή μεγάλα επενδυτικά προγράμματα (άνω των 50 εκατ. ευρώ) αντί επιχορήγησης να δίνεται φοροαπαλλαγή σε βάθος τριετίας που θα ισούται με την επιχορήγηση. Αυτό θα μπορεί να γίνεται πριν ή μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης μέσω του σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού. Ο νέος νόμος θα επιχορηγεί, επιπλέον, τους τόκους των δανείων και τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού εφόσον έχουν διάρκεια τουλάχιστον επτά έτη.

Το ΥΠΟΙΑΝ θα προκηρύσσει την υποβολή επενδυτικών σχεδίων ανά 6μηνο, με ανακοίνωση συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις, ηλεκτρονική υποβολή πρότασης και αυτόματη απόρριψη ελλιπώς υποβαλλομένων φακέλων. Η κατανομή των φακέλων, για λόγους διαφάνειας, θα γίνεται με τυχαίο τρόπο σε πιστοποιημένους αξιολογητές, ενώ προβλέπεται και νέα διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Η παρακολούθηση της πορείας αξιολόγησης του φακέλου θα γίνεται μέσα από το Διαδίκτυο, με την ανάρτηση των εγκεκριμένων επενδύσεων σε ειδική σελίδα.

Ο νέος νόμος προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών με κατάργηση του πλήθους ρυθμίσεων για το είδος της κάθε επένδυσης και τη δραστηριότητα της εταιρείας. Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί η απλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης. Στόχο του νομοσχεδίου αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης- γνωμοδότησης- έγκρισης σε τρεις μήνες, με ανώτατο χρονικό όριο για κάθε στάδιο τον ένα μήνα. Σημειώνεται ότι με την υφιστάμενη διαδικασία υπάρχουν αιτήσεις επενδυτικών προγραμμάτων που εκκρεμούν εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Αιτήσεις που πιθανώς να περάσει και ενάμιση χρόνος μέχρι να εγκριθούν.

Βιομηχανικές Περιοχές

Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα αδειοδότησης απευθείας από τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) για τις επιχειρήσεις, βεβαίως, που εγκαθίστανται σε οργανωμένες ΒΙΠΕ. Δυνατότητα που προϋποθέτει να παραχωρηθούν αρμοδιότητες από σειρά υπουργείων στις ΒΙΠΕ ώστε να δίνουν οι τελευταίες όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αξιοποιεί το χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, όπως ισχύει από την Ε.Ε., ο οποίος χωρίζει την Επικράτεια σε 4 ζώνες ενίσχυσης (Α, Β, Γ και Δ) με συνολικά ποσοστά ενίσχυσης 15%, 20%, 30% και 40%, αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά επαυξάνονται έως 10 ποσοστιαίες μονάδες για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 20 ποσοστιαίες μονάδες για τις μικρές.
Φοροαπαλλαγές για όλους

Οι βασικές μορφές ενίσχυσης που θα προβλέπονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο είναι: α) η επιχορήγηση κεφαλαίου, β) οι φορολογικές απαλλαγές, γ) η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείων και δ) η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις με διάρκεια έως 7 έτη.

Για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις ισχύουν όλες οι παραπάνω μορφές ενίσχυσης, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκατ. ευρώ) θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές απαλλαγές.

Οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με μικρότερο συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη πριν ή μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης για τρία χρόνια.

Για τις νέες επιχειρήσεις προβλέπεται η έγκριση της ενίσχυσης να παρέχεται πριν από τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, ώστε να διευκολύνεται, σε μια περίοδο ισχνής ρευστότητας, η εξασφάλιση ίδιων και ξένων πόρων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης.
ΧΡ. Κ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Προς μία πράσινη οικονομία

Ο νέος αναπτυξιακός στοχεύει να ενισχύσει ιδιαίτερα την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, είτε παράγεται από τις επιχειρήσεις είτε αγοράζεται, καθώς και την πράσινη οικονομία.

Δευτερευόντως, επενδύσεις με επιθυμητά χαρακτηριστικά θα ορίζονται όσες στοχεύουν στην παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό ή επιδιώκουν να υποκαταστήσουν εισαγωγές.

Ειδικότερα, μόρια προτεραιότητας θα παρέχονται σε επενδύσεις με τα εξής χαρακτηριστικά:

* Προάγουν την πράσινη οικονομία, αναπτύσσοντας συνέργειες με τον υφιστάμενο παραγωγικό ιστό (π.χ. ενεργειακή αυτονομία μονάδων) .

**Προάγουν την έρευνα και την τεχνολογία. Για τις επενδύσεις αυτές εξετάζεται η θέσπιση ειδικότερων κριτηρίων και συντελεστών αξιολόγησης ώστε να προκρίνονται στη διαγωνιστική διαδικασία. Για παράδειγμα στην τεχνολογία να επιχορηγούνται ή να δίνονται υψηλότερα φορολογικά κίνητρα σε επενδύσεις γενετικής, micro ή άλλες επιθυμητές δραστηριότητες. Στην καινοτομία να επιβάλλονται κριτήρια (ποσοτικά και ποιοτικά) για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης που είτε αγοράζεται είτε υλοποιείται.

**Προάγουν την εξωστρέφεια, τις εξαγωγές ή την υποκατάσταση εισαγωγών.

**Προβλέπουν τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές και επιχειρηματικά πάρκα.

E-Net

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Οικονομία




cron