Αρχική | Οικονομία | Η απόφαση των ευρωπαίων άργησε. Τα σενάρια

Η απόφαση των ευρωπαίων άργησε. Τα σενάρια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η απόφαση των ευρωπαίων άργησε. Τα σενάρια

Στη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας» αποφάσισαν να προχωρήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες το απόγευμα προκειμένου να μην βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωποι με μια κατάσταση ανάλογη με αυτήν της Ελλάδας που μοιραία ενέπλεξε στη χρηματοδότηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η απόφαση του Ecofin, που λήφθηκε στις Βρυξέλλες και με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έχει ως κύριο στόχο τη διάσωση του ευρώ, που κατρακυλάει τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές.

Η δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, έρχεται με καθυστέρηση για την Ελλάδα, αφού η χώρα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο συνεργασίας για να εκταμιεύσει τις επόμενες δόσεις.

Σε περίπτωση που δεν ύπαρξη η αναμενόμενη επιτυχία του προγράμματος, ώστε οι ελληνικοί δημοσιονομικοί δείκτες να φτάσουν τους στόχους που έθεσαν οι δανειστές,  τότε η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Μεταξύ των σχεδίων που εξετάζεται εναι φ επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων της επόμενης 5ετίας-7ετίας. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα περιλαμβάνει:
Την εξόφληση του συνόλου ή μέρους του χρέους που λήγει μέχρι το 2020 μετά από 20ετία με έκδοση ομολόγου με χαμηλό επιτόκιο 3-4% και zero coupon (δηλαδή κεφάλαιο και τόκοι θα αποπληρωθούν στο σύνολό τους στη λήξη των ομολόγων).

Για την εν λόγω αναδιάρθρωση θεωρείται απαραίτητη η εξασφάλιση της εγγύησης υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ισχυρού ευρωπαϊκού κράτους (κάτι που προβλέπεται από την απόφαση δημιουργίας του μηχανισμού στήριξης από την Ε.Ε.).

Στην αναδιάρθρωση δεν θα περιλαμβάνονται τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους τα ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων, ενώ πιθανώς να μην περιλαμβάνεται και μεγάλο μέρος ή και το σύνολο των ομολόγων που κατέχουν και οι ελληνικές τράπεζες.

Το παραπάνω  άσχημο σενάριο, δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, εάν η Ελλάδα καταφέρει μέχρι το φθινόπωρο να πετύχει τους εξής στόχους:
Ειδικότερα μέσα σε 50 ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει :
Να  έχει ολοκληρώσει  τις διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση του πλαισίου διαπραγματεύσεων μισθών και συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Να έχει καταρτίσει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, ο οποίος έχει 10 δις χρέη..
3. Να αυξήσει την  απορροφητικότητα  του ΕΣΠΑ, κατευθύνοντας τους πόρους σε αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας.
Να έχει επανεξετάσει τον πτωχευτικό νόμο στον ιδιωτικό τομέα. Δίνοντας τη δυνατότητα για νέο ξεκίνημα σε επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσει τους λόγω κρίσης.

Να έχει ψηφίσει νόμο για την απλοποίηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, καταργώντας στη π΄ραξη τη γραφειοκρατία.
Να έχει γίνει νόμος του Κράτους  «Καλλικράτης», ώστε να αποδώσει γρήγορα και σε οικονομικά μεγέθη.
Να εφαρμοστεί νομοθετικά η μηνιαία δημοσίευση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) των στοιχείων του προϋπολογισμού.
Να έχει συστήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των τραπεζών. Με κεφάλαια χαμηλού κόστους που να μπορούν να δώσουν ρευστότητα στην αγορά.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr