Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Η κίνηση Μέρκελ ρίχνει ευρώ και χρηματιστήρια

Η κίνηση Μέρκελ ρίχνει ευρώ και χρηματιστήρια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η κίνηση Μέρκελ ρίχνει ευρώ και χρηματιστήρια

Η κίνηση της Γερμανίας να απαγορεύσει στις ανοικτές πωλήσεις ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) αλλά και εθνικών ομολόγων που κατέχει, προκάλεσε την πτώση του Ευρώ, με τις αγορές να διαβλέπουν επερχόμενη νέα κρίση στην Ευρωζώνη , σφραγίζει ωστόσο, μετά την Ελλάδα, την πόρτα της κερδοσκοπίας.

Η απαγόρευση του από την Υπηρεσία Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της Γερμανίας (BaFin) σχετίζονται με τα κράτη της ευρωζώνης. Επιπλέον, απαγορεύεται και η ίδια τακτική για τα naked CDS των κρατών μελών της ευρωζώνης, δηλαδή το ασφάλιστρο για το οποίο ο επενδυτής δεν κατέχει ομόλογα.
Η απαγόρευση συμπεριλαμβάνει τις μετοχές των 10 μεγαλύτερων τραπεζικών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων της Γερμανίας και θα ισχύσει ως τις 31 Μαρτίου 2011:

H BaFin οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση καθώς η «δραματική αστάθεια» στις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, και «τα εκτεταμένα παιχνίδια του short-selling, έχουν οδηγήσει σε τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές στις κεφαλαιαγορές, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Η κίνηση αυτή της Γερμανίας, εκλήφθηκε από τους αναλυτές και τους επενδυτές ως αδυναμία προστασίας της ευρωζώνης και λήψης μέτρων που θα επιλύσουν τα θεμελιώδη προβλήματα των χωρών μελών.

Τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ανέμεναν οι γερμανικές αρχές έφερε η απαγόρευση του naked short selling, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αγορές εξέλαβαν αυτήν την κίνηση της Γερμανίας ως αδυναμία να προωθήσει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση της ευρωζώνης.

Η απόφαση της Γερμανίας, οδήγησε σε νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε το ευρώ, αγγίζοντας το 1,2144 δολάριο. Το ευρώ φέτος έχει πέσει 15% έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα τα χρηματιστήρια σε Φραγκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη και Λισαβώνα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ενώ στην Αθήνα ο γενικός δείκτης χάνει 1,95%, με τις Τράπεζες να οδηγούν την καθοδική κούρσα.

Χαρακτηριστικές πάντως, ήταν οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, που αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα, ερχόμενη ακόμη και σε ρήξη με ένα μέρος του οικονομικού της επιτελείου και παίρνοντας την ευθύνη να θέσει σε εφαρμογή μέτρα που θα ανοίξουν το δρόμο για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης:

"Κατά κάποιον τρόπο είναι μια μάχη μεταξύ των πολιτικών και των αγορών. Μάχη που είμαι αποφασισμένη να κερδίσω. Οι κερδοσκόποι είναι οι αντίπαλοί μας" δήλωσε η Α.Μέρκελ η οποία εκδηλώνει πλέον μία ριζική στροφή στη μέχρι τώρα επιφυλακτική προς την υπόλοιπη Ευρώπη, στάση της.
Πάντως, ο κ Παπανδρέου σε σημερινή του ομιλία, χαιρέτησε την απόφαση της κ Μέρκελ.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr