Αρχική | Οικονομία | Ρεπορτάζ των Financial Times για την ερώτηση της Βάσω Παπανδρέου

Ρεπορτάζ των Financial Times για την ερώτηση της Βάσω Παπανδρέου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρεπορτάζ των Financial Times για την ερώτηση της Βάσω Παπανδρέου

Η Kerin Hope σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, γράφει σήμερα στους Financial Times, για τις πρακτικές της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή την  ερώτηση την οποία κατέθεσε χθες στη Βουλή η πρώην Επίτροπος της Ελλάδας και νυν βουλευτής Βάσω Παπανδρέου μαζί με άλλους εννέα κυβερνητικούς βουλευτές,  προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, η κυρία Παπανδρέου κατηγορεί την Τράπεζα της Ελλάδος ότι ενθάρρυνε το short selling ελληνικών ομολόγων, τροποποιώντας πέρυσι τους κανονισμούς λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς τίτλων (ΗΔΑΤ).

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 10 ακόμα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ότι η παράταση της περιόδου διακανονισμού και η κατάργηση των κυρώσεων για πράξεις ομολόγων για τις οποίες δεν είχε γίνει διακανονισμός, διευκόλυνε το short selling των ελληνικών ομολόγων από τους κερδοσκόπους.

Η δημοσιογράφος παραθέτει, μεταξύ των άλλων, το σημείο της ερώτησης της κυρίας Παπανδρέου στο οποίο η πρώην Επίτροπος διερωτάται γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος διευκόλυνε την κερδοσκοπία, παρόλο που γνώριζε την αρνητική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τονίζει ότι, «ο Πρωθυπουργός ανέλαβε μια τιτάνια προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο, με στόχο να αποκαλύψει τους κερδοσκόπους».

Στο ρεπορτάζ των FT, υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έχει υποστηρίξει ότι, η εκτόξευση του spread των ελληνικών ομολόγων που είχε ως αποτέλεσμα να δανειστεί η χώρα 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, οφείλεται στο παρατεταμένο short selling των ελληνικών ομολόγων από κερδοσκόπους και hedge funds του εξωτερικού που δεν κατονομάζονται. Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ζήτησε να θεσπιστούν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της πρακτικής του «γυμνού» short selling.

H Hope παρατηρεί ότι, η πολιτική σύγχυση συνεχιζόταν επί μήνες, παρόλο που ο Πρωθυπουργός είχε συχνές συναντήσεις με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και με τον ΥΠ.ΟΙΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου με αντικείμενο το χειρισμό της κρίσης χρέους της χώρας. Σημειώνει, επίσης, ότι στην εξασέλιδη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η Βάσω Παπανδρέου καταγράφει λεπτομέρειες των μέτρων που έλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος πέρυσι.

Αρχικά, επέκτεινε την περίοδο διακανονισμού μέσω της ΗΔΑΤ από τρεις (Tplus3) σε δέκα ημέρες (Tplus10), ανταποκρινόμενη σε αίτηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Πρόσφερε, ωστόσο, ένα ευρύτερο «παράθυρο» ευκαιρίας στους short sellers, για να πιέσουν πτωτικά την τιμή των Ελληνικών ομολόγων μέχρι την ημερομηνία διακανονισμού. Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος, πάντα κατά την κυρία Παπανδρέου, κατήργησε τις κυρώσεις για επενδυτές οι οποίοι δεν παρέδιδαν ένα ομόλογο στην ημερομηνία του διακανονισμού.

Ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στους FT ότι «φαίνεται πως υπάρχει κάποια σύγχυση μεταξύ των Ελλήνων βουλευτών για το θέμα». Πρόκειται για ένα θέμα τεχνικής φύσεως και όχι απαραιτήτως θέμα συναλλαγών, δηλώνει ο αξιωματούχος της τράπεζας. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται, τέλος, ότι τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακάλεσε και τις δύο αποφάσεις της, όταν μια Ελληνική εφημερίδα αποκάλυψε λεπτομέρειες για την αυξημένο δραστηριότητα short selling και για μεγάλο αριθμό μη διακανονισμένων συναλλαγών.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr