Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το δίκτυο Bloomberg, η αποτυχία της τήρησης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας την τελευταία δεκαετία, αποδεικνύει, την αδυναμία της ευρωζώνης να ελέγξει τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα όσον αφορά την τήρηση των όρων που αναφέρονται στο ότι ο δανεισμός δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 57% του ΑΕΠ και το έλλειμμα το 3%, ενώ όλα τα κράτη μέλη ξεπέρασαν τα όρια αυτά περισσότερα από τα μισά έτη της μέχρι τώρα εφαρμογής του Συμφώνου, το οποίο άρχισε να ισχύει από το 1997.

Το ελληνικό πρόβλημα άρχισε να φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα ότι το Σύμφωνο υπάρχει μόνο ως θεωρία και όχι ως πράξη, ως πραγματικότητα. Από τις οικονομίες που εισήλθαν στη ζώνη του ευρώ όταν αυτή ξεκίνησε το 1999, το Βέλγιο και η Ιταλία έχασαν το έναν ή και τους δύο στόχους και τα 11 χρόνια, ενώ η Ελλάδα απέτυχε και στα εννέα χρόνια από την υιοθέτηση του ευρώ να τηρήσει τους στόχους. Οι “καλοί μαθητές” ήταν μόνο η Φιλανδία και το Λουξεμβούργο, για τις οποίες δεν υπήρξε χρονιά που να μην πετύχουν τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του  Harvard, Kenneth Rogoff, όλα τα κράτη μέλη δεν τήρησαν τους στόχους του Μάαστριχτ, και τώρα πληρώνουν το τίμημα της απειθαρχίας. Επιπλέον, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι καμία χώρα δεν τιμωρήθηκε εξαιτίας της μη τήρησης του συμφώνου σταθερότητας.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr