Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Λ. Κατσέλη: Έξοδος από την κρίση στα τέλη του 2011

Λ. Κατσέλη: Έξοδος από την κρίση στα τέλη του 2011

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση καθώς και για τη μελλοντική πορεία τής χώρας μίλησε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική».

Αναλυτικά, η υπουργός υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών πολιτικών καθώς και πιο ειδικά για τις πολιτικές της αρμοδιότητάς της θίγοντας την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, αναγνωρίζοντας ωστόσο την «πίεση» που επιφέρουν οι αλλαγές αυτές στους πολίτες.

Η κ. Κατσέλη οριοθέτησε τα σημάδια ανάκαμψης της χώρας προς το τέλος του 2011, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πλέον «κινδυνεύουμε να δούμε την οικονομική και νομισματική πολιτική όλων των χωρών να αμφισβητείται από ένα ανεξέλεγκτο κερδοσκοπικό "καζίνο" με τεράστια ισχύ, που βλέπουμε ότι συχνά υπερβαίνει ακόμη και τη δύναμη των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών». Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε και τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται αποφασιστική παρέμβαση των κυβερνήσεων για να δημιουργηθεί ένα νέο, υγιές πλαίσιο ρύθμισης της λειτουργίας των αγορών.

Στα ενδοσυνοριακά ζητήματα, η κ. Κατσέλη έθεσε ως στόχους την αύξηση στην απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ καθώς και την τόνωση της αγοράς μέσω νέων προγραμμάτων ΤΕΜΠΜΕ και πακέτων διευκολύνσεων για επενδύσεις στους τομείς τής πράσινης ανάπτυξης, κυρίως μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών επενδύσεων και με γνώμονα τη συνολική ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος και όχι τη διόγκωση των στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό.

Όπως απάντησε η υπουργός σε ερώτηση για τη πρόσφατη διενέργεια διαλόγου με φορείς της αγοράς για την εφαρμογή τιμολογιακών πρακτικών, «Δεν επιδιώκουμε "συμφωνίες κυρίων"! Θέλουμε τη διαφάνεια και την ορθή λειτουργία της αγοράς με όρους υγιούς ανταγωνισμού», ενώ πρόσθεσε πως στόχος είναι οι «"καθαρές" τιμές στη χονδρική, "καθαρές" τελικές τιμές για τον καταναλωτή, συστράτευση όλων με στόχο την πραγματική μείωση των τιμών». Η κ. Κατσέλη στο συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς προανάγγειλε την αναμόρφωση του βασικού νόμου για τον ανταγωνισμό καθώς και της λειτουργίας τής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ έκανε λόγο και για σύσταση νέου εκτελεστικού οργάνου, την Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, που θα ασκεί προληπτική δράση στην αγορά.

Καταλήγοντας η υπουργός θέλησε κατηγορηματικά να βάλει «τελεία» στα μυθεύματα περί κόντρας της με τον Υπουργό Οικονομικών αλλά και στα σενάρια περί κυβερνητικού ανασχηματισμού. Εν συνεχεία επισήμανε τη βαρύτητα στις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ αναφορικά με το ασφαλιστικό τόνισε πως πηγή οξυγόνου για την παθογένεια του ασφαλιστικού και κατ’ επέκταση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας θα δώσουν μονάχα οι νέες ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν και θα ωθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας σε όλους τους τομείς.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr