Οικονομία
Εγκύκλιος για τη σύσταση νέων μεταφορικών εταιρειών

Εγκύκλιος για τη σύσταση νέων μεταφορικών εταιρειών

  • 12 Οκτωβρίου 2010, 08:58

Το ποσό των 9.000 ευρώ ορίζεται ως ελάχιστο κεφάλαιο για την ίδρυση μεταφορικής εταιρείας, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπ. Υποδομών και Μεταφορών για τις οδικές μεταφορές.

Επιπλέον, ορίζεται ότι οι εταιρείες που θα ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες έως τα τέλη του 2012 απαλλάσσονται από φόρους ή τέλη, ενώ η κάλυψη του μετοχικού-εταιρικού κεφαλαίου τους μπορεί να γίνεται και με την εισφορά παγίων πε- ριουσιακών στοιχείων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η άυλη υπεραξία των σημερινών αδειών φορτηγών.

Με την εγκύκλιο παρέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες για τη σύσταση των νέων μεταφορικών εταιρειών από τους περίπου 33.000 σημερινούς ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, ενώ περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία έκ- δοσης των νέων αδειών οδικών μεταφορών από το 2013, όταν λήγει και η μεταβατική περίοδος.

Δικαιολογητικά

Για την έκδοση, εντός τριών μηνών, άδειας οδικών μεταφορών θα πρέπει να υποβάλλεται στη Διεύθυνση Εμπορευματικών Με- ταφορών του υπ. Υποδομών μια σειρά από απαραίτητα δικαιολογητικά.

Μεταξύ αυτών είναι δημοσιευμένο καταστατικό της εταιρείας, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, πιστο- ποιητικό επαγγελματικής επάρκειας, δικαιολογητικά οικονομι- κής επιφάνειας, αντίγραφα ποινικού μητρώου, αντίγραφα συμ- βολαίων ιδιοκτησίας ή μίσθωσης χώρων και δικαιολογητικά στάθμευσης, φύλαξης και συντήρησης οχημάτων.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 θα υπάρχουν μόνο δύο είδη οδικών εμπορευματικών μεταφορών, εθνικές και διεθνείς, ενώ παρέχεται το δικαίωμα στους κατόχους άδειας διεθνών μεταφορών να διενεργούν και εθνικές με- ταφορές.

Εθνικές μεταφορές θα διενεργούν και τα φορτηγά Δ.Χ. νομαρχιακών μεταφορών μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου. Ανάκληση άδειας Ορίζεται, επίσης, ότι θα ανακαλείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος για ένα έτος, και οριστικά σε περίπτωση υποτροπής, όταν δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις του μεταφορέα αναφορικά με την εξασφάλιση αποκατάστασης ζημιών και εμπορευμάτων, ενώ προβλέπεται πως μετά την παρέλευση πέντε ετών από την έναρξη του νόμου και σε περίπτωση μεταβίβασης οι νέοι κάτοχοι θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με οχήματα νεότερης τεχνολογίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Οικονομία




cron