Οικονομία
Eurogroup: Ούτε σεντς, αν δεν πέσουν υπογραφές!

Eurogroup: Ούτε σεντς, αν δεν πέσουν υπογραφές!

  • 24 Ιανουαρίου 2012, 00:50

Λίγες μόνο ημέρες πριν την επόμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για τη στρατηγική διάσωσης της ευρωζώνης, η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για διπλασιασμό των κεφαλαίων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM στο ποσό του 1 τρις ευρώ. Θέση που βρίσκει σύμφωνους και τους κυβερνητικούς εταίρους (Φιλελεύθερους και Χριστιανοκοινωνιστές).

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βέλγο πρωθυπουργό Έλιο Ντι Ρούπο, η Άνγκελα Μέρκελ εξήγησε ότι προτεραιότητα αποτελεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να τεθεί το γρηγορότερο δυνατόν σε ισχύ ο ESM. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία κατέβαλε πάντα κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προστατεύσει το ευρώ, κάτι για το οποίο συνεχίζει να αισθάνεται υπεύθυνη. «Αλλά το να επιχειρούμε πάντα μία καινοτομία χωρίς να έχουμε καν ολοκληρώσει την προηγούμενη, δεν το θεωρώ σωστό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει επίσης ότι ο μηχανισμός στήριξης EFSF με τα 230 δις ευρώ του κεφαλαίου του είναι αποτελεσματικός. Θα ήθελε να δει, όπως είπε «να αποδείξουμε ότι αυτό το εργαλείο μπορεί να πραγματικά να δράσει σε μία αποφασιστική στιγμή».

Ταυτόχρονα τάχθηκε κατά των σκέψεων χορήγησης ενός δανείου-γέφυρας στην Ελλάδα, αν δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα του χρέους. Τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται για μένα, είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Μάρτιο απομένει αρκετός χρόνος για την επεξεργασία ενός νέου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα.

Αναμένονται στο Βερολίνο Μπαρόζο και Φαν Ρόμπεϊ

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο συμφώνησε και ο Έλιο Ντι Ρούπο, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη αποφασιστεί. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αν πρέπει να αλλάξει κάτι στον ESM, «αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συμφωνία όλων». Κατά της διεύρυνσης του ESM τοποθετήθηκαν σήμερα και οι επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Φίλιπ Ρέσλερ και Χορστ Ζέεχοφερ αντίστοιχα.

Χθες το βράδυ αναμένονται στη γερμανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και οικονομικός επίτροπος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ. Θέμα συζήτησης της συνάντησής τους με την Άνγκελα Μέρκελ θα είναι το ευρώ.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 30 Ιανουαρίου, η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοινού νομίσματος διεξάγεται σε κλίμα έντασης. Η πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μόντι για μόχλευση του ESM φαίνεται να τυγχάνει της στήριξης του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Κεφαλαιακή ενίσχυση του ESM ζήτησε όμως και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζοντας ότι έχει επίγνωση ότι πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί τις υπογραφές των τριών κομμάτων που στηρίζουν τον Παπαδήμο

Ούτε σεντς δεν πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα, αν προηγουμένως δεν δεσμευτούν εγγράφως και τα τρία πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Αυτή ήταν η κυνική αλλά ξεκάθαρη θέση του σημερινού Eurogroup -μια θέση που πρωτίστως ασπάζεται η Γερμανία-, το οποίο αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του ιδιωτικού τομέα ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο το οριστικό σχήμα του PSI.

Με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα λήξεων ελληνικών ομολόγων, ειδικότερος στόχος είναι η επίσημη προσφορά για το PSI να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2012. Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, το Eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που ετοίμασε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ. Κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως έως έναν βαθμό και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων.

Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι βασικές δεσμεύσεις θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI. Καθοριστικές είναι από την άποψη αυτή οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής Κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Αρνητικό βέτο από Βερολίνο για αύξηση του δανείου των 130 δισ. ευρώ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron