Οικονομία
"Ψαλίδι" στις πρόσθετες αμοιβές στρατιωτικών

"Ψαλίδι" στις πρόσθετες αμοιβές στρατιωτικών

  • 29 Αυγούστου 2012, 07:20

Τέλος με τις πρόσθετες αμοιβές του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στο εξωτερικό. Χορηγούνται ήδη δύο μισθοί, έξι επιδόματα και φορολογικές απαλλαγές.

«Αντί να προτείνετε την καθυστέρηση αποπληρωμής των εξοπλισμών, κόψτε τους διπλούς μισθούς, τα έξι επιδόματα και τις φορολογικές απαλλαγές που εξακολουθείτε να χορηγείτε στους στρατιωτικούς που υπηρετούν στο εξωτερικό! Αμέσως θα εξασφαλίσετε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ», ήταν η αποστομωτική απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικα στην επιμονή του Υπουργείου Άμυνας να μην περικοπεί το ειδικό μισθολόγιο.

Η επιμονή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για διατήρηση του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Για πρώτη φορά, έστω και φραστικά, το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε θέμα πρόσθετων αμοιβών που εξακολουθεί και λαμβάνει το στρατιωτικό προσωπικό που μετατίθεται στο εξωτερικό (στρατιωτικοί ακόλουθοι, θέσεις ΝΑΤΟ).

Πρόκειται για:

- Επίδομα αλλοδαπής σε ποσοστό έως και 95% του επιδόματος αλλοδαπής που λαμβάνει ένας Ελληνας πρέσβης.

- Επίδομα στέγης ίσο με το 10-30% του επιδόματος του πρέσβη της εκάστοτε χώρας.

- Επίδομα τέκνων ίσο με τα ακόλουθα ποσοστά επί του επιδόματος του πρέσβη της εκάστοτε χώρας:

- 8% για κάθε τέκνο ηλικίας έως 6 ετών.

- 2% για κάθε τέκνο ηλικίας από 7 μέχρι 12 ετών.

- 16% για κάθε τέκνο ηλικίας από 13 μέχρι 18 ετών ή 24 ετών εφόσον αποδεδειγμένα φοιτά σε Ανώτερα ή Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Το παράδοξο είναι ότι τα παραπάνω ποσά καταβάλλονται ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά συνοικούν στο εξωτερικό με το στέλεχος. Δηλαδή μένουν τα παιδιά στην Ελλάδα και ο πατέρας εισπράττει το επίδομα τέκνων εξωτερικού (δηλαδή πάνω από 1.500 ευρώ για δύο τέκνα).

Έξοδα μετακίνησης - Δαπάνες μεταφοράς της οικοσκευής

Συνήθως ένα στέλεχος μπορεί να δικαιολογήσει ποσό που κυμαίνεται από 15.000 μέχρι 25.000 ευρώ για μεταφορά της οικοσκευής από το εσωτερικό στο εξωτερικό και το ίδιο ποσό για την επιστροφή του.

Στην πράξη, η πλειονότητα των στελεχών μεταφέρει λίγα κυβικά μέτρα (αξίας π.χ. 3.000 ευρώ), αλλά δηλώνει το μέγιστο όριο, με αποτέλεσμα η εταιρεία να παίρνει όλο το υπόλοιπο ποσό (12.000-22.000) και να αναπτύσσεται μία σχέση συναλλαγής με τα στελέχη που προσπαθούν να κερδίσουν όσα μπορούν περισσότερα.

Είναι αρκετές βέβαια και οι περιπτώσεις που αποθηκεύουν την οικοσκευή τους στις αποθήκες των μεταφορικών εταιρειών και εισπράττουν κανονικά τις δαπάνες μεταφοράς τους. Μια έρευνα στις αποθήκες και ένας έλεγχος των παραστατικών των τελωνείων ίσως να είναι αποδοτικός. Τα συγκεκριμένα ποσά (4.500 - 5.500 ευρώ) χορηγούνται από το Υπουργείο Άμυνας τόσο κατά την αναχώρηση όσο και κατά τον επαναπατρισμό ενός στελέχους. Σημειωτέων, όλα αυτά τα επιδόματα εξακολουθεί να τα λαμβάνει μία ειδική κατηγορία στρατιωτικών, που αμείβεται πλουσιοπάροχα στο εξωτερικό (6.000 - 7.000 ευρώ) και συνεχίζει να εισπράττει τον μισθό εσωτερικού (2.000 ευρώ).

Φορολόγηση

Επίσης, ενώ μέχρι το 2010 φορολογούνταν το 15% των αποδοχών των υπηρετούντων στο εξωτερικό, σήμερα φορολογείται το 50% του επιδόματος αλλοδαπής με ποσοστό 20%, ενώ το υπόλοιπο 50% καθώς και οι προσαυξήσεις (επίδομα στέγης και επίδομα τέκνων) παραμένουν αφορολόγητα.

Τι σχεδιάζει η Τρόικα για τις αμοιβές ενστόλων

Τέσσερα βήματα για την περικοπή των πρόσθετων απολαβών, στους στρατιωτικούς που υπηρετούν στο εξωτερικό, έχει σχεδιάσει η Τρόικα:

- Αναστολή καταβολής ολόκληρου του μισθού εσωτερικού ή έστω περικοπή του κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι εάν κοπεί ο μισθός εσωτερικού ο υπηρετών στο εξωτερικό (αντισυνταγματάρχης) θα λαμβάνει 6.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αντισυνταγματάρχης λαμβάνει 1.500 ευρώ και 184 ευρώ εκτός έδρας. Το μέτρο αυτό θα αποφέρει εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ που θα υπερδιπλασιαστεί εάν συμπεριληφθούν και οι υπηρετούντες στην Κύπρο.

- Αναστολή χορήγησης επιδόματος τέκνου εφόσον το τέκνο δεν μένει στο εξωτερικό και σπουδάζει σε σχολείο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ΑΕΙ στην Ελλάδα. Απαιτείται τροποποίηση της ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών.

- Κατάργηση των εξόδων πρώτης εγκατάστασης, τα οποία αντιστοιχούν σε ένα μηνιαίο επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή. Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται περίπου 1.500.000 ευρώ ετησίως.

- Δραστική περικοπή των δαπανών μεταφοράς της οικοσκευής, που μπορεί να επιτευχθεί με προώθηση νομοθετικής ρύθμισης προς την κατεύθυνση της διενέργειας ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την υπογραφή συμφωνίας για τη μεταφορά του συνόλου των οικοσκευών των μετακινούμενων στρατιωτικών από και προς το εξωτερικό. Απαιτείται τροποποίηση του άρθρου 23 του Ν. 2865/1999. Σήμερα το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 5.000.000 ευρώ.

Ευνοημένοι οι στρατιωτικοί εξωτερικού

Η Τρόικα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κατηγορία στρατιωτικών? εξωτερικού είναι η μόνη που όχι μόνο δεν επιβαρύνθηκε από τον φορολογικό ορυμαγδό αλλά ευτύχησε να έχει και δραστική μείωση της φορολογίας της!

Οι ελεγκτές της Τρόικα έβαλαν κάτω μολύβι και χαρτί και διαπίστωσαν ότι, μετά τα παραπάνω και εκτός από τις εφάπαξ καταβολές των εξόδων μετακίνησης των ιδίων και των μελών της οικογενείας τους, των δαπανών μεταφοράς της οικοσκευής τους και των εξόδων πρώτης εγκατάστασης, ένας αξιωματικός (π.χ. αντισυνταγματάρχης) λαμβάνει μηνιαίως 8.000 ευρώ (6.000 στο εξωτερικό και 2.000 στο εσωτερικό), με έξοδα διαβίωσης σαφώς λιγότερα από ό,τι στην Ελλάδα. Αν μάλιστα υπηρετεί στις ΗΠΑ, το ανωτέρω ποσό μεταφράζεται -λόγω της ισοτιμίας- σε 11.000-12.000 δολάρια.

Διασώζονται τα επιδόματα επικινδυνότητας των μάχιμων;

Η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην Τρόικα ισοδύναμα μέτρα για να μη θιγούν οι μάχιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Πρόκειται για τους άνδρες των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ, της ομάδας ΔΙΑΣ, τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, όσους υπηρετούν στα υποβρύχια και στις Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών, καθώς και στην ΕΜΑΚ.

 

Διαβάστε επίσης: Κλιμακωτές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron